Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Országos és nemzetközi elismerés a keszthelyi zongoristáknak
2023. jún. 15. csütörtök | Keszthely
Országos és nemzetközi elismerés a keszthelyi zongoristáknak
Szép sikereket értek el az Életfa Iskola tanulói. Heizler Eliza és Varjassi Sheila országos és nemzetközi zongorista megmérettetéseken lettek dobogósok. A lányokkal ebben a tanévben kezdett el foglalkozni Kollonay Zoltán, így még nagyobb öröm, hogy ennyi idő alatt értek el minősítést a fiatalok.

A Hullámzó tengerről írt darabot Varjassi Sheila. Ezt mutatta be a IV. Kis Zeneszerző Versenyen. A fiatal elsős kora óta zongorázik. Úgy fogalmazott, ha a hangszer mellé ül, akkor megszűnik körülötte a világ, csak a zene létezik azokban a percekben neki. Több megmérettetésen is részt vett ebben a tanévben, mindegyiken sikerrel.

„A Nemzetközi Zongoraversenyre mentem, az a címe, hogy Zongoramesék. Azon ezüst díjat nyertem. A másodikon, a Kis zeneszerzőkön első helyet nyertem, kiemelt aranyat.”

Heizler Eliza is részt vett a zeneszerzőversenyen. Az ő darabja a Szorongó zápor címet viseli. A megmérettetést negyedik alkalommal hirdették meg, melyre rekordszámú darabot küldtek be az iskolák. 116 diák 136 pályaművét hallgathatta végig a zsűri.  Eliza itt ezüstérmes lett. E mellett további két versenyen is zongorázott.

„Az első a Rév Lívia zongoraverseny volt, azon második helyezett lettem. A másodikon kiemelt arany minősítést kaptam, a harmadikon pedig második lettem.”

A versenyek rengeteget tanítanak a fiataloknak. Az előadásmód megfelelő elsajátítása mellett azt is megszokják, hogy közönség előtt játszanak. A zenetanulás fejleszti a kreativitásukat és hozzájárul a mentális egészséghez. Kollonay Zoltán ebben a tanévben kezdett zongorát tanítani az Életfa Iskolában. Nagy boldogságként éli meg, hogy diákjai rövid idő alatt ilyen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak versenyről versenyre. 

„Ezek mind nagyon csodálatos díjak és a korcsoportjában a legjobbak közé tartoznak ezek a gyerekek egyrészt. Másrészt ez predesztinálja őket, hiszen tehetségesek, de van sok elmaradásuk, amit be kell pótolni. Illetve a technikai munka, az ujjaknak a billentése az mind-mind egy olyan tanulmány, ami hozzátartozik ahhoz, hogy gondtalanul kifejezzék magukat. Tehát a legfontosabb, hogy megnyíljon egy gyermek, a tanár megpróbálja kinyitni az ajtót, hogy tudjon beszélni és akkor megtanítani azt a mechanizmust, amivel ezt sikeresen tudják csinálni.”

A tanulók most nyári szünetre mennek, de a zongorát ugyanúgy megszólaltatják otthon is. A következő tanévben újabb megmérettetésekre is készülnek. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. már. 22. péntek 19:15 | Keszthely
A vetélkedőre 2-4 fős csapatok jelentkezhettek.
| 2023. jan. 3. kedd 13:05 | Keszthely
Heizler Eliza korcsoportjában 2. helyezést ért el egy régiós zongoraversenyen.
| 2021. feb. 8. hétfő 10:59 | Keszthely
A diákok egy színdarabban mutatták be a zöldágjárást, a kiszebáb égetés a regölést és a busójárást is.
| 2017. ápr. 25. kedd 15:33 | Keszthely
Iskolások, civil szervezetek és magánszemélyek is részt vesznek a keszthelyi nagytakarításban.
| 2014. ápr. 16. szerda 20:00 | Keszthely
A keleti kultúrákat bemutató programokkal és emlékszoba átadással ünnepelt az Életfa iskola.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.