Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Így temették el 74 éve Festetics Györgyöt
2015. aug. 4. kedd | Keszthely
Így temették el 74 éve Festetics Györgyöt
Ma van Festetics III. György halálának évfordulója. Herceg Festetics György és családja nagyon közel állt a környék lakosságához. Az 59 évesen elhunyt diplomata nevéhez fűződik a Helikon strand létesítése, de a lótenyésztésben is kiváló eredményeket ért el. Nyughelye a Festetics Mauzóleum, mely hamarosan régi pompájában magasodhat a Szent-Miklós temetőben.

 "Ünnepi gyászpompával temették el Keszthelyen Festetics György herceg titkos tanácsos, felsőházi tagot. A temetésen részt vett a kormányzói pár, valamint József és József Ferenc királyi hercegek." - így tudósított 1941 augusztusában a korabeli filmhíradó Festetics III. György temetéséről. Mint ahogy a beszámolóban hallható és látható: a legfelsőbb politikai, közéleti és arisztokrata személyei is jelen voltak. De rengeteg keszthelyi és a környékbeli polgár is elkísérte utolsó útjára a herceget.
A videóban látható a Fő téri templom, a rendház, a HEMO és számos ma is álló épület.

"Itt a Horthy házaspár, csendőrök, illetve ötven vadász kísérte a menetet." - kommentálja a filmhíradót Tar Ferenc. A Festeticsekkel mélyrehatóan foglalkozó történész azt mondja, nagyon nagy esemény volt a temetés. Budapestről különvonat érkezett erre az alkalomra.
A herceg, özvegye, Haugwitz Mária grófnő és az akkor még csak kilenc hónapos gyermekük, IV. György nagyon közel állt a keszthelyiekhez.
III. György 59 éves korában, szívbetegségben hunyt el 1941. augusztus 4-én.

"Az előző napon - érdekes módon akkor vasárnap volt - a család akkor még a Helikon strandon járt és semmi nyoma nem volt annak, hogy beteg lenne a herceg. Amikor lefeküdt, akkor még olvasott az egykori szobalányok elmondása szerint és másnap már halva találták." - meséli a herceg utolsó napját Tar Ferenc.

 

A Mauzóleumba helyezték örök nyugalomra III. Györgyöt, édesapja Tasziló és édesanyja Mary Hamilton mellé.
Jelenleg felújítás alatt áll a Mauzóleum. Európa első vasbeton-szerkezetű épülete 1925-ben épült. Az elmúlt kilencven évben az épület állapota súlyosan leromlott. A keszthelyi önkormányzat több kísérletet tett a felújításra. A magas költségek miatt ez idáig sikertelenül.
Mára az épület átkerült a Helikon Kastélymúzeum kezelésébe és minisztériumi támogatással júliusban elindult a felújítás.
A kastélymúzeum igazgatója Pálinkás Róbert úgy véli, hogy főleg a család, de az itteni lokálpatrióták miatt is fontos ez a munka. Pálinkás szerint a felújított Mauzóleum turisztikai szempontból is jelentős. Az ide látogatók természetesen csak kívülről láthatják az építményt. A sírkamra továbbra is zárva lesz.

A kép jobb szélén az 1941-ben elhunyt Festetics III. György, tőle balra felesége Haugwitz Mária  és személyzetük, a babakocsi mélyén valahol Festetics IV. György

A munkálatokat a távolból figyelemmel kíséri Festetics IV. György. Az idősebb helyiek által csak ’kishercegnek’ hívott Festeticsnek minden keszthelyi látogatása során első útja szülei és nagyszülei sírjához vezet. Televíziónknak adott nyilatkozatában herceg Festetics György elmondta, hogy örül, hogy végre megoldódott a Mauzóleum felújítása. Számára ez fontos, mivel szülei és nagyszülei nyugszanak itt.

A tervek szerint a munkálatok augusztusban befejeződnek. Az átadásra október első napjaiban kerül majd sor, melyen részt vesz a teljes hercegi család.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

A fényképek a Festetics család fényképalbumaiból és a Helikon Kastély Történeti Fényképtárából származnak 

| 2024. ápr. 25. csütörtök 19:15 | Keszthely
Megkoszorúzták Festetics György szobrait és fellobbant a helikoni láng is.
| 2020. szep. 14. hétfő 13:04 | Keszthely
Ma is aktuális kérdéseket fogalmaz meg Kurucz György könyvében a szakma szerint.
| 2019. okt. 28. hétfő 19:05 | Keszthely
Fennállásának 55., névadásának 25. évfordulóját nagyszabású gálaműsorral ünnepelték a Balaton Színházban.
| 2019. ápr. 3. szerda 17:52 | Keszthely
I. Festetics Györgyre emlékeztek április 2-án a Fő téri templomban.
| 2017. máj. 23. kedd 11:08 | Keszthely
Idén rekordszámú hallgató vett részt a 143. sárgulási ünnepségen Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.