Nagy a sürgés – forgás, sok a munka a szezon közepén a Balaton – parti vendéglátóhelyeken. Az éttermek, lángossütők és büfék tulajdonosai szerint az idei évben minden eddigihez képest nehezebben találtak megfelelő szakképesítéssel rendelkező munkaerőt. Sokan diákként vállalnak a nyári szezonban munkát. Így teszi ezt Hüveli Zoltán is, aki az egyetem költségeit egészíti ki a felszolgálással megkeresett pénzzel.
A külföldi munkavállalás mellett általában a magasabb kereseti lehetőség szól. A pincéreknek elengedhetetlen a nyelvtudás. A mostanra kialakult munkaerőhiányt többek szerint úgy lehetne orvosolni, hogy a béreket kellene közelíteni az ausztriai keresetekhez, ez persze a magas járulékok miatt nem kivitelezhető.
Farkas Kornél éttermében hárman dolgoznak a konyhában, az elkészített ételeket, pedig 6 pincér szolgálja fel a vendégeknek. A most induló főszezonban további emberekre lesz szükség. Egyes helyeken a visszatérő vendégek ismerős arcokkal is találkozhatnak. Bogdán Krisztián 9 éve dolgozik a Balaton – parton, két éve itt a keszthelyi strandon. Jövőre szeretne külföldön munkát vállalni.
A szezon előtt 70 szakács foglalkoztatására nyújtották be igényüket a munkáltatók a Keszthelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási osztályára - mondta Dr. Varga Andrea, hivatalvezető.
A munkáltatók keresnek még pincéreket, felszolgálókat és konyhai kisegítőket is. A hivatal 13 pincér végzettségű álláskeresőt közvetített ki, konyhában dolgozóknak nagyobb arányban tudtak munkát találni, mivel itt nem szükséges a szakképzettség.
A tapasztalatok vegyesek, a vélemények megoszlanak arról, hogy nehéz- e munkát találni nyáron a Balaton – partján.
Keszthelyi Televízió - Szabó Csilla