Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / II. János Pál és Mindszenty szobor - Keszthelyről
2015. jún. 19. péntek | Keszthely
II. János Pál és Mindszenty szobor - Keszthelyről
Nemrég került Tóthfalu községbe II. János Pál pápa mellszobra. Az innen több, mint háromszáz kilométerre lévő szerbiai falucska lakói a pápai nunciust is meghívták az avatási ünnepségre. A szobor különlegessége, hogy azt a keszthelyi Túri Török Tibor készítette. Azóta Budapestről is felkeresték egy ajánlattal.

 Túri Török Tibor szépmíves az utolsó simításokat végzi azon a szobron, ami hamarosan a híres jáki templom budapesti másába, a Lehel téri plébániatemplomba kerül. Spanyol művészagyagból készül a mű, ami égetés után különleges keménységű lesz. 

Hamarosan elkészül Magyarország utolsó hercegprímásának, Mindszenty Józsefnek a mellszobra. Túri Török Tibor az elkövetkezendő napokban kiégeti, szárítja, majd egy különleges eljárással arany és kék bevonatot kap. Körülbelül két hét múlva szállítják a fővárosba, ahol a templom kertjében helyezik majd el. 

A mellszobor megrendelője, a templom lelkésze a sajtóból értesült arról, hogy Tóthfaluban a keszthelyi művész alkotását állították ki. A II. János Pál pápát ábrázoló szobrot május végén avatták fel. 

A mindössze hatszázötven fős észak-bácskai falucskában az első alkalommal megrendezett Pünkösdirózsa- és Virágfesztivál keretében került sor a nemrégiben szentté avatott pápa mellszobrának átadására. A lendületesen fejlődő és falusi turizmusáról ismert Tóthfalu lakossága csaknem teljesen magyar anyanyelvű. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Szobor Tóthfaluban
Szent II. János Pál pápának

Szent II. János Pál pápa emlékére állítottak szobrot Tóthfaluban. Az alkotást református és katolikus hívek támogatásával a keszthelyi szépmíves, Túri Török Tibor készítette, s adományozta az észak-vajdasági településnek.

Amint megtudtuk, Tóthfalu lakosai mélységesen tisztelték a pápát, ezért örömmel fogadták, a falu egyik ékességének tartják a szobrot, mely spanyol művészagyagból készült, 1200 fokon égette ki az alkotója, így keménysége a gránitéval egyezik. Az ünnepség Orlando Antonini pápai nuncius által celebrált szentmisével kezdődött, ő szentelte fel a szobrot.

Autóbusznyi küldöttség élén – Vozárné Kovács Erika és Raffainé Réz Ildikó képviselők társaságában – jelen volt az ünnepségen Csótár András, a keszthelyi önkormányzat képviselője, bizottsági elnöke is, aki örömének adott hangot, hogy az elmélyült kapcsolatoknak, barátságoknak köszönhetően elkészülhetett, s felavathatták a szobrot, amit örömmel adományoztak a településnek. Túri Török Tibor szépmíves elmondta, hogy Őszentsége megformálásakor a mindig nyíltszívű, igaz lengyelt igyekezett megformálni és emberi nagysága mellett az egyházfő transzcendenségi mivoltát is igyekezet materializálni.

Forrás: Balatoni Krónika 2015.06.04. I. évfolyam 11. szám
 

| 2024. feb. 5. hétfő 15:04 | Keszthely
A Magyar Kultúra Lovagja címet vehette át Turi Török Tibor.
| 2021. szep. 2. csütörtök 14:52 | Keszthely
A keszthelyi kötődésű díjazottak az államalapítás ünnepe alkalmából vehették át az elismeréseket.
| 2021. aug. 6. péntek 19:08 | Sümeg
Felavatták Turi Török Tibor legújabb alkotását Sümegen.
| 2021. júl. 2. péntek 19:06 | Keszthely
2021. évben kilenc fő vehette át a Podmaniczky-díjat, köztük Turi Török Tibor.
| 2021. máj. 26. szerda 13:14 | Szentpéterúr
Inkey Kázmér zalai honvédőrnagyot és feleségét ábrázoló domborművet avattak Szentpéterúron.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.