Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Fókuszban a városkép védelme
2024. már. 6. szerda | Keszthely
Fókuszban a városkép védelme
A belvárosi épületek értékvédelme érdekében készült tanulmány Keszthelyen. A helyi tervtanács tagjaival rendszeresen tanácskozik az önkormányzat az épületek megóvásáról. Fontosnak vélik ugyanis, hogy a történelmi városkép megmaradjon, természetesen a fejlődésnek nem gátat szabva. Ezért több stratégiát is kidolgoznak, hogy a kettő együtt működhessen.

A belvárosban számos olyan épület található, melyek építészeti szempontból is jelentősek. Ezeknek a száma azonban folyamatosan csökken, hiszen a beruházások kapcsán olcsóbb a helyükre egy újat építeni. Az önkormányzat a Keszthelyi Városvédő Egyesülettel közösen úgy véli, meg kell védeni ezeket az értékeket. Ezért készült el egy terv, hogy miként lehetne megelőzni a lebontásokat. Erről számolt be sajtótájékoztatón Manninger Jenő polgármester és Ónodi Szabó Lajos, a város főépítésze.

„Keszthelynek van egy ilyen értéke, erre nagyon vigyáznunk kell, sokan megtették ezt már, tehát nem előzmények nélkül való. Hiszen a városvédők és más építészek, önkormányzatok is dolgoztak ezen. De mindig új eszközöket kell keresni ahhoz, hogy védjük a várost, ami azt jelenti, hogy azokat az értékeket, amelyek fellelhetők – nyilván főleg a belvárosban – a régi épületeken, azok megmaradjanak. Mert ha nincsenek védve, akkor láthatjuk, hogy előfordul, hogy jön egy új befektető. Mindig könnyebb újabb épületet építeni, ezt sajnos már tudjuk, mint egy régit helyrehozni.”

Az értékvédelemre több stratégiát is javasolnának egy új tanulmányban. Egyrészt ösztönözni szeretnék a befektetőket, hogy tartsák meg a régi épületeket. Ezért szeretnék bevezetni, hogy külön támogatásra lehessen pályázni a belvárosi ingatlanok tekintetében, így a történelmi városkép hangulata is megmaradna. Másrészről szankcionálást vezetnének be azokkal szemben, akik olyan épületet bontanának le, amit védeni kellene. Ónodi Szabó Lajos kiemelte, Keszthelyen utcák, háztömbök dicsekedhetnek szebbnél szebb részletekkel, ezeket fontos lenne az utókornak megtartani. Az értékvédelmi stratégiák pedig már más városokban is működtek.

„A példa pedig működött. Tehát annak ma már kézzel fogható komoly eredményei van, hogy ez a fővárosban bevált, ez az ösztönzőrendszerrel párosított védelem. Úgyhogy ez így tulajdonképpen egy néhány hónap alatt elkészült, talán két hónap alatt. Ez egy előmunka, tehát nem a részletes vizsgálat, az hónapokig fog nyilvánvalóan tartani.”

A Keszthelyi Városvédő Egyesület bevonásával dolgozzák ki, hogy mely épületekre szeretnék az értékvédelmet a településképi rendeletbe is összegezni. Manninger Jenő úgy fogalmazott, a magántulajdonú ingatlanok esetében várhatóan ősszel lehet elindítani a homlokzatokhoz kapcsolódó felújítási rendszert.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2021. jan. 21. csütörtök 19:04 | Keszthely
Két platánfát nem tudtak megmenteni a Baross utcában.
| 2018. nov. 9. péntek 18:07 | Keszthely
Vasárnap lesz Szent Márton ünnepe, idén is újdonságokkal készülnek a keszthelyi rendezvényre.
| 2018. ápr. 19. csütörtök 12:41 | Keszthely
Önkéntesek tisztítják a várost április 23-29. között.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.