A doboz és a hordó mellett a pocakban van a legjobb helye a sörnek – vallják a kézműves sörfőzdék. Az ország minden szegletéből hét egység települt ki a fesztiválra.
„Éppen itt nyaralunk, úgyhogy ezért jöttünk le meghallgatni a zenéket és meginni néhány korsó sört” - mondta Nagy Olivér.
Savanyított narancsos, bajor búza, New England IPA – ilyen sörökkel készült ez a főzde. Olyan nedűt is hoztak, mely kifejezetten a nyári fesztiválokra való, illatos, komlós, ellenben nem keserű. Azt tapasztalják, hogy a különleges söröket is bátran kipróbálják a vendégek.
Geiger Győző sörfőző: „Sokan megragadnak egy pilseni sörnél, viszont azt vettem észre, hogy még az idősebb korosztály is szívesen belekóstol az újdonságba. Nyugdíjas nénik, bácsik jöttek hozzánk, egy kis kóstolót adtunk nekik és bólogatva mondták, hogy oké, akkor kérek ebből egy korsóval, úgyhogy abszolút nagyon jó a fogadtatás.”
A sör árpamalátából, vízből, komlóból és élesztőből készül. Ezt az 500 éves bajor sörtisztasági törvény fekteti le. Nagy társaikhoz képest a kisüzemi főzdék egyedi, különleges, magas, de változó minőségű söröket készítenek. Frissek és kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak, szemben a hosszan eltartható hagyományos, nagyüzemi italokkal. Forradalmuk Angliából indult és hazánkban is egyre elterjedtebbek.
Nemcsak a sörökben, a zenében is változatos volt a kínálat. Színpadra lépett például Oláh Ibolya, a Jazztelen és a The Konnektion zenekar. Vonyarcvashegyen erős nyárra készülnek.
Osvald Bálint, a Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója: „Nagyon-nagyon sok szabadtéri koncert és egyéb más rendezvény lesz itt. A kettő legnagyobbat emelném ki. Július végén harmincadik jubileumi borfesztiválra várunk itt mindenkit, ez a Vonyarci Boros Forgatag. Hagyományosan augusztusban a Bor- és csemegeszőlő fesztivál lesz az, ami a főszezont zárja.”
A két nagy rendezvény mellett színházi előadások lesznek, idén is tisztelegnek a 40 halász előtt. Szinte minden héten kínálnak programot a szervezők.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV