Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A jövő élelmiszeriparának kihívásai
2023. júl. 7. péntek | Keszthely
A jövő élelmiszeriparának kihívásai
Véget ért a EUDRES Bootcamp. Az egyhetes program során kilenc európai egyetem hallgatói keresték a választ a jövő élelmiszeriparának kihívásaira. A projekt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem főszervezésével, hazai cégek együttműködésével valósult meg Keszthelyen.

30 hallgató több csoportban, egy héten keresztül dolgozott különböző projekteken. A személyes találkozást több hetes online egyeztetés előzte meg. A cél az volt, hogy olyan ötletekkel álljanak elő, amelyek akár azonnal bekerülhetnek az élelmiszeriparba.

„Különböző nemzetiségű hallgatókkal – köztük magyarokkal – tudok együtt dolgozni. Vannak egyetemisták Ausztriából és Belgiumból. Magyar cégekkel dolgozunk együtt, és megpróbálunk változást elérni. Például az én csapatom azon dolgozott, hogy a fogyasztók fenntarthatóbb döntéseket hozzanak. Valódi befolyást szeretnénk elérni ezen a téren.” - mondta Hillary Natalie Chu, a németországi Hochschule Fulda hallgatója.

A program azt a célt szolgálta, hogy a fiatalok – a jövő fogyasztói – valódi ötleteket fogalmazzanak meg az élelmiszeripar fejlesztésével kapcsolatban. Volt olyan csoport, amely a csomagolástechnika fenntarthatóságán dolgozott, mások a digitalizáció és a mesterséges intelligencia lehetőségeit vizsgálták.

„Először a vállalat tulajdonosával beszéltünk, hogy hogyan tudunk innovatív csomagolási megoldást kitalálni. A csapatommal ötleteltünk, kutattunk, és azt gondolom, hogy a végén egy igazán jó megoldást találtunk.” - tette hozzá Anna Hoppe, a németországi Hochschule Fulda hallgatója.

A 30 hallgató komoly előválogatókon esett át, hogy bekerüljön a projektbe. A csoportokban a MATE egyetemistái is helyet kaptak. Mindannyian kiemelték, nagyon jó tapasztalat volt más egyetemek hallgatóival közösen dolgozni. A munka mellett szórakozásra is volt idő.

„A térség nagyon szép, főleg a Balaton. Sétahajózásra is volt lehetőségünk, ami nagyon jó volt. Elmentünk kerékpározni, túrázni a hegytetőre, ahol megebédeltünk. Fantasztikus volt, biztosan visszatérek még ide, mert még sok felfedeznivaló van.” - tájékoztatott Michael Pfefferkorn, az ausztriai , FH St. Pölten (UAS) hallgatója.

A EUDRES programban 6, régiós szinten meghatározó egyetem működik közre. Céljuk a térség  innovatív fejlesztése, a vállalatok és az egyetemek közötti együttműködés létrehozása és a kihívásalapú oktatás. A bootcampet először szervezték meg hazánkban. A projekt záró sajtótájékoztatóján elhangzott, meg kell ismerni a fiatalok gondolkodását, hiszen ők a jövő fogyasztói.           

„A célja ennek az egész eseménynek az, hogy egyrészt a nemzetközi hálózatot kialakítsuk a hallgatók körében. Összehozzuk az iparnak az igényeit, kihívásait a hallgatókkal, és ezt nemzetközi szinten tárgyaljuk meg. Feszegessük azokat a lehetőségeket, hogy a fiatal generáció a future foodról, vagyis a jövő élelmiszeréről mit gondol, milyen lehetőségeket lát benne, milyen fejlesztéseket kellene eszközölni ennek érdekében.” - emelte ki Dr. Friedrich László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatója.

A bootcampre többek között Romániából, Portugáliából és Lettországból érkeztek hallgatók. A program fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a digitalizáció előnyeire a különböző iparágakban.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2013. aug. 23. péntek 06:17 | Keszthely
Gazdálkodói Információs Szolgálatot működtet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
| 2019. okt. 4. péntek 17:34 | Keszthely
A két napos tudományos konferencián 176 kutató tartott előadást 13 szekcióban.
| 2019. máj. 31. péntek 17:48 | Hévíz
A 3D nyomtatóval készült szemüvegkeret hozzájárul a tökéletes látás biztosításához.
| 2014. dec. 3. szerda 11:40 | Keszthely
Felavatták Pannon Egyetem Georgikon Karának legújabb létesítményét Bioinnovációs Intézetét.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Keszthely
Már egy megújult felsőoktatási rendszer várja a hallgatókat, amely egyedülálló karrierlehetőséget ad.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Balatoni Mozaik
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.