Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Beárnyékolja az aratást az alacsony felvásárlási ár
2023. júl. 20. csütörtök | Keszthely
Beárnyékolja az aratást az alacsony felvásárlási ár
Sok helyen gyenge a gabona minősége, a gazdákat ráadásul alacsony felvásárlási ár is sújtja. Magyarország nem ármeghatározó tényező, a világpiacnak kitett a hazai agrárium. Az aratás közepén vagyunk, jelenleg búzát takarítanak be a munkagépek.

Két hete indult meg a kombájn a MATE Tangazdaság keszthelyi földjein. Először az őszi árpát, majd a repcét, most pedig az őszi búzát takarítják be. Az aratás kellős közepén vannak, várhatóan még két hétig dolgoznak a földeken.

„Meglepő, hogy ennyi eső után mindenki arra gondolt, hogy itt rekordtermések lesznek, de nem így van. A hektolitersúlyok nagyon gyengén alakultak, főleg az őszi árpa esetében. A repce betakarítása és amit én hallottam és tapasztaltam is, jó erős közepes termésátlagot sikerült elérnünk ebben az évben, míg az őszi búza az kifejezetten jót mutat" - nyilatkozta Zsittnyán Tamás, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. operatív igazgatója. 

A csapadék sokszor megálljt parancsol a munkagépeknek, hiszen csak szárazon lehet aratni. A kapásnövényeknek ez nagyon jó, a kukorica ebben az évben még nem volt szomjas, ez meg is látszik a termésen. A búza mennyiségével nincs kifogás, sok helyen malmi minőséget takaríthatnak be a zalai gazdák. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál viszont több olyan vármegyei termelővel találkoztak, akinek nem sikerült ezt hozni. A gyenge minőségnél még nagyobb probléma az alacsony felvásárlási ár – mondta a Keszthelyi Szemmel felvételén Sabján Krisztián vármegyei elnök.  A búza felvásárlási ára a 28. héten 56 és 66 ezer forint között volt tonnánként. Ez mindössze fele a tavalyinak.

„Alapvetően nem a gazdálkodó szabja meg – sajnos – hogy mennyiért tudja értékesíteni a gabonát, hanem abszolút én úgy gondolom, hogy a világpiaci ár, ami hatással van. Ami érdekes mód most magasabb, mint amennyi a felvásárlási ár nálunk. Ennek az egyik oka az, hogy tavalyi áru is van még a raktárakban, a másik oka, hogy ukrán gabona is van a raktárakban” - mondta Sabján Krisztián, a NAK  vármegyei elnöke. 

Az sem kedvez a gazdáknak, hogy 20 százalékkal nagyobb területen vetettek búzát Zalában. A termelők többségének ráadásul nincsen tárolója, ezért eladási kényszerben vannak.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
Különösen figyelni kell, ha mezőgazdasági járművet szeretnénk előzni.
| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
| 2023. júl. 31. hétfő 17:53 | Keszthely
Sokakat érdekelt a Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, a gépek többségét ki is lehetett próbálni.
| 2023. júl. 20. csütörtök 16:30 | Keszthely
Aratáskor több mezőgazdasági jármű van a közutakon.
| 2022. feb. 17. csütörtök 19:05 | Keszthely
A szakemberek ha nem védjük meg a balatoni nádasokat, hamarosan feszített víztükrű medence lehet a tóból.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.