Sorra érkeztek a vendégek a laskás standhoz. 12 féle sós és édes süteményt kínáltak a helyiek. A hagyományos szilvalekváros mellett már káposztás, diós, sajtos vagy akár görög ízesítésben is készítik a tésztát. Ezúttal is a Várvölgyi Asszonyklub tagjai sütötték a finomságokat
„Várvölgy mindig is a laskáról volt híres, itt nagyon sokat sütötték a laskát a régi világban is. Végül is ez a falusi embereknek az egyik kedvenc étele volt a laska. Hamar megvolt, hamar meg lehetett csinálni, ha hazamentek este a munkából, akkor is meg lehetett gyorsan vagy reggel korán és akkor vihették magukkal a mezőre.” - osztotta meg Riesinger Lászlóné Marika.
Gyorsan fogyott a tészta, az első percektől kezdve folyamatosan álltak sorba a vendégek. A rendezvény évről évre népszerűbb. Már nemcsak a térségből, távolabbról is érkeznek, hogy megkóstolhassák a “zsidi laskát.”
„Szombathelyről jöttünk és csak a laskafesztivál miatt jöttünk, mert Keszthelyre tartottunk. Én szilvásat választottam, most próbáljuk megkóstolni milyen íze van.” - mondta el Kalamár László.
A laskasütés mellett főzőversenyt is hirdettek. Sertéshúsos levesek kategóriában kellett elkészíteni a nevezőknek az ételeket. Nyolc csapat vállalta a megmérettetést. A Laskafesztivál Várvölgy legnagyobb rendezvénye, a település célja, hogy általa megőrizzék hagyományaikat.
„Nagyon fontos az, hogy ezt általában anyáink, nagyanyáink sütötték és a fiatalok is kedvet kapjanak hozzá, hogy azért csak örökítsük át ezt a szép hagyományt, hogy van nekünk egy ilyen helyi ételünk, amit tudni kell elkészíteni. Bár nem nehéz, de akkor is tudják a fiatalok. És szerencsére kedvet is kapnak hozzá.” - fogalmazott Barcza Balázs polgármeter.
A programot zenés műsor is színesítette, helyi és környékbeli együttesek is felléptek. A fesztivál végén megválasztották a laska királyt és királynét.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV