Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A szilvás laska a legnépszerűbb
2019. júl. 16. kedd | Várvölgy
A szilvás laska a legnépszerűbb
Szalonnás, medvehagymás, tökmagos és szilvalekváros süteményekkel is várták az érdeklődőket Várvölgyön a 13. Laskafesztiválon. A népszerű programon a tipikus zalai étel sokakat vonzott. Az eseményre főzőversennyel és különböző koncertekkel is készültek a szervezők.

A különböző ízesítésű laskák között nehéz volt kiválasztani, hogy melyiket kóstolják meg a vásárlók. A legnépszerűbbnek a krumplis, a káposztás és a sajtos változatok tűntek, de sokan választották az édes fajtákat is.

„Szilvalekvárosat próbáltam eddig. Tegnap érkeztem haza, én Budapesten tanulok és élek, most már dolgozom és a szüleim mondták, hogy most Várvölgyön van laskafesztivál. Tavaly is szerettünk volna kijönni, akkor nem jött össze, úgyhogy most itt volt a remek alkalom, úgyhogy itt vagyunk és kipróbáltuk.” - mondta el Németh Dániel.

A laskákat évek óta a Várvölgyi Asszonyklub tagjai készítik el a fesztiválra. A hagyományoknak megfelelő kerek vagy félbehajtott tészta többféle töltelékkel is gazdagítható, melyek közül leginkább a szilvás a legnépszerűbb. A tipikus zsidi étel receptje anyáról lányra száll, melyet a hétköznapokban is sokszor sütnek a településen.

„Ezek most általában élesztősek, a krumplisok nem, de a többi az általában élesztős. Aztán meg tejföl, liszt, zsír, só. Összegyúrjuk és akkor ezt töltjük vagy ízesítjük valamivel, ennyi.” - ismertette Kurdi Elemérné.

A fesztiválon, bár a laskáké volt a fő szerep, főzőversenyt is hirdettek, melyre hat csapat jelentkezett. Részt vettek többek között Várvölgy testvértelepülésének Gelencének delegáltjai is, akik egy több méter hosszú puliszkából kínálták a vendégeket.Az esemény célja elsősorban a hagyományőrzés.

„Nagyon sokat jelent minden várvölgyinek a laska. Eleve egy tradicionális várvölgyi ételféleség. És ugye említettem, hogy 5-dik alkalommal rendezzük itt a sportpályán, mert szerencsére az eredeti helyszínt egyszerűen kinőtte. Évről évre egyre több az érdeklődő, nagyon messziről jönnek csak a laska kedvéért, másodsorban pedig a programokért, amiket ugye igyekszünk minél színesebbé tenni, hogy minden célcsoport megtalálja a maga számítását.” - osztotta meg Barcza Balázs.

A szervezők igyekeznek mindig neves előadókat meghívni az eseményre. Idén a folklór együttesek mellett többek között Soltézs Rezső koncertjét is hallgathatták az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2023. júl. 24. hétfő 13:57 | Várvölgy
Tizenhatodik alkalommal szervezték meg a hagyományőrző rendezvényt.
| 2021. jún. 23. szerda 15:03 | Várvölgy
Kulturális programokkal és a májusfa kivétellel avatták fel az új várvölgyi kemencét.
| 2024. jún. 11. kedd 19:15 | Várvölgy
14. alkalommal rendezték meg a Cserép Jenő Emléktornát Várvölgyön
| 2024. jan. 26. péntek 14:20 | Várvölgy
180 millió forintból gazdálkodhatott a település, jobb esztendőben bíznak idén.
| 2024. jan. 16. kedd 10:46 | Várvölgy
Hagyományteremtő céllal szervezték meg az l. Zsidi csocsó bajnokságot a hétvégén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.