Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Földrengés Sümegcsehin
2013. okt. 22. kedd | Sümegcsehi
Földrengés Sümegcsehin
A feltételezés szerint földrengés és özönvíz szerű eső sújtotta Sümegcsehit egy katasztrófavédelmi gyakorlaton. A Keszthelyi és Zalaszentgróti Járási Mentőcsoportok mintegy hatvan önkéntese segített a sérültek kimentésében és a romok eltakarításában. Az önkéntesek gyakorlata azért fontos, mivel veszély, vagy katasztrófahelyzet esetén jól ki tudják egészíteni a hivatásosok munkáját és nagyon sokat tudnak segíteni helyismeretükkel.

A Richter skála szerinti ötös erejű földrengés következtében autóra dőlt egy fa Sümegcsehinél a hegyi úton. A gépjárműből két sebesültet kellett kiszabadítani a Keszthelyi és Zalaszentgróti Járási Mentőcsoportok tagjainak. Mindezt persze csak egy gyakorlat keretében tették, melyet a Katasztrófavédelem koordinált.
A személyautó sofőrjét könnyen ki tudták emelni a kocsiból és hordágyon el is szállították. A gyakorlat szerint a másik sérültnek állapota nem tette lehetővé, hogy az ajtón emeljék ki, ezért egy hidraulikus vágóval bontották le az autó oldalát.

A gyakorlaton részt vettek a balatongyöröki önkéntes tűzoltók és polgárőrök is, akik eredményesnek ítélték munkájukat és örömmel fogadták ennek a gyakorlásnak a lehetőségét.

A gyakorlat keretében egy másik helyszínen, egy a földrengéstől összedőlt épületben is menteni kellett a sérülteket, akik közül többen csonttörést szenvedtek. Katasztrófahelyzetben előfordul a pánik, így ezt az esetet is szimulálták a gyakorlat során. Egy összedőlt épületnél nem csak megtalálni, de a romok közül kiemelni is nehéz az áldozatokat. Az önkénteseknek fontos feladata lehet ilyen esetekben a romok eltakarítása és a helyszenek biztosítása. Horváth János szívesen vesz részt az önkéntes munkában, elmondása szerint valakinek meg kell csinálni ezeket a munkákat is.

A gyakorlatban résztvevő nemrég megalakult két önkéntes mentőszervezet a keszthelyi járásból a Pelso, Zalaszentgrótról pedig a Maestriana Járási Mentőcsoport. Laczikó Károly keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltségvezető nagyon örül, hogy ennyi önkéntes van, mivel az ő munkájuk nagyon sokat jelenthet egy katasztrófahelyzetben.

A gyakorlatnak és az ünnepi állományülésnek Sümegcsehi adott otthont. Farkas Zsolt polgármester fontosnak tartja, hogy felkészültek legyen az önkénteseik.

Az önkéntesek esküt is tettek, hogy legjobb tudásuk szerint részt vesznek a katasztrófák elleni védekezésben. Veszélyhelyzetek bármikor, bárkivel előfordulhatnak, elég csak a márciusi havazásra, vagy az árvizekre gondolni, ahol nagy szerepe volt az önkénteseknek is.

Az önkéntes csoportokhoz a jelentkezés nincs lezárva. Továbbra is várják a 18. életévüket betöltött állampolgárokat, akik elhivatottságot éreznek erre a nemes feladatra.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2020. dec. 29. kedd 15:50 | Keszthely
Az ország több területén érezték a földrengést.
| 2020. már. 23. hétfő 17:31 | Zágráb, Keszthely
Csillárok mozogtak és az ágyak mozogtak a megkérdezettek szerint.
| 2014. okt. 24. péntek 10:53 | Keszthely
Csütörtökön a késő esti órákban a Richter-skála szerinti 1,9-es erősségű földmozgás volt.
| 2023. nov. 13. hétfő 17:03 | Keszthely
Vadászgépek gyakorlatoznak a térségben a héten.
| 2023. jún. 20. kedd 16:49 | Keszthely
Az idei versenyeken, gyakorlatokon szerzett tapasztalataikat osztották meg egymással a tanulók.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.