Konyhai ellenőrzésre érkeznek az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei. Nagyon részletesen átnézik azokat a feltételeket, amik az élelmiszer-biztonság érdekében született előírások. Így például nem mellékes az étel útja. Az elmúlt hetekben főleg éttermeket, táborokat látogattak.
A konyhák típusát illetően különféle ellenőrzési szempontok szerint járnak el. Azonban minden konyhán egyformán követelik meg a higiéniai feltételek meglétét. A vendéglátósoknak oda kell figyelni a rendszeres rágcsálóirtás megrendelésére és ezt, valamint sok minden mást dokumentálniuk is kell. A legtöbb hiányosság leginkább a papírmunkával kapcsolatos.Ha az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság ellenőrei hiányosságokat tapasztalnak, akkor jönnek a szankciók.
Összességében elmondható, hogy a szakemberek szinte mindent ellenőriznek. Az általános higiénián belül a poharak, tányérok, evőeszközök megfelelő és előírás szerinti tisztítását, tárolását; a hűtőszekrényekben tartott élelmiszerek dokumentációját. Szebényi Tibor pontos menetrenddel nem szolgált a további ellenőrzési ütemtervet illetően, de kérdésünkre elmondta: egy számítógépes rendszer generálja le azt, hova menjenek ellenőrizni a szakemberek. Ami biztos: a következő hetekben főként a Balaton parton járnak majd és az ott található büféket látogatják meg.
Keszthelyi Televízió - Tüskés Balázs