Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Megelevenedett a Pilvax Kávéház Keszthelyen
2024. már. 11. hétfő | Keszthely
Megelevenedett a Pilvax Kávéház Keszthelyen
A Pilvax Kávéház hangulatát idézte meg a Nemzeti Kör. A civil szervezet ezúttal új helyszínen, a Balatoni Múzeumban szervezte meg a programot, tekintettel arra, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb lett a Pilvax Kávéház. A rendezvényen versekkel, dalokkal emlékeztek az 1848-49-es szabadságharc hőseire. Az eseményen több keszthelyi oktatási intézmény közreműködött, a teáról és a süteményekről pedig a Nemzeti Kör tagjai gondoskodtak.

Farkas Berta és tanítványai ezúttal is elkápráztatták a közönséget előadásukkal. Révész Sándor Vigyázz a madárra című dala és a Nemzeti dal is felcsendült. A zene mellett rövid történelmi ismertetőt is hallhattak az érdeklődők Balogh Istvántól, a Premontrei Technikum történelemtanárától. A Nemzeti Kör minden évben csatlakozik a március 15-i ünnepségekhez. Fontosnak tartják a hősök tiszteletét, ugyanakkor azt is, hogy bevonják a fiatalokat a programokba, hiszen kiemelt céljuk, hogy a hagyományokat és történelmünket továbbörökítsék a következő generációnak.

„Énszerintem az egész dolognak az az egyik legfontosabb következménye, hogy nagyon sok fiatal gyerek, tehát általános iskolás részt vesz, szerepel. Én tudom a saját életemből, amit az ember gyerekként átél, azt soha nem felejti el. Ezek a fiatalok mind fognak emlékezni március 15-re. Ennek nagyon nagy a jelentősége a hazaszeretetben, és az egész életünkben.” - mondta egy résztvevő, Prókai Gabriella.

A Pilvax Kávéház vendégeit a Vajda János Gimnázium diákjai verssel és dallal örvendeztették meg. A Nemzeti Kör tagjai évek óta megszervezik a programot, amelyen a kezdetekkor barátok, ismerősök jöttek össze. Az elmúlt években azonban egyre népszerűbb lett a Pilvax Kávéház, Keszthelyről és a környékről is érkeztek résztvevők. Emellett a helyi iskolákból toboroztak diákokat a programra. Az esemény szervezésében nagyon sokan közreműködnek, hiszen hosszas előkészítést igényel az, hogy a kijelölt napon minden a tervek szerint menjen.

„Ahhoz, hogy ez működjön, ahhoz nagyon sok ember munkája jött össze. Az asszonyok a Nemzeti Körből – hogy vendégül láthassuk a vendégeket, a közönséget és a szereplőket – ők dolgoztak, süteményeket sütöttek, üdítőt hoztunk, egyéb más díszítést. Úgyhogy az idén megpróbáljuk ezt.  Ez egy folyamat, nem így indult, de így fejlődött, és nem tudjuk, hogy a jövőben hogy alakul. Bízunk benne, hogy a jövőben is működni fog ez a dolog.” - emelte ki a program szervezője, Töttő Vilmosné.

A süteményeket az alkalomhoz illően ’48-asokról nevezték el. A jól ismert Pozsonyi kifli mellett Júlia tallér, Irinyi szelet és Pilvax pogácsa várta az érdeklődőket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. már. 14. kedd 16:58 | Keszthely
A Nemzeti Kör az idén is megszervezte a kulturális programot a nemzeti ünnephez kapcsolódóan.
| 2022. már. 15. kedd 16:47 | Keszthely
Az egyik belvárosi cukrászdát nevezték ki a ’48-as forradalom és szabadságharc közismert helyszínének.
| 2024. már. 15. péntek 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
| 2024. már. 15. péntek 19:15 | Zalaegerszeg
Ebből az alkalomból köszöntik minden évben Zalaegerszegen a vármegye újságíróit.
| 2024. már. 15. péntek 19:15 | Keszthely
Nagy érdeklődés kísérte a Szendrey Emlékház programját a nemzeti ünnepen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.