Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megújult a Szent Mihály kápolna külseje
2023. aug. 22. kedd | Vonyarcvashegy
Megújult a Szent Mihály kápolna külseje
Felújították a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnát. Több pályázat, kormányzati segítség, a Veszprémi Főegyházmegye támogatása és a hívek adományaiból sikerült renoválni. A kápolnát szentmise keretében áldották meg.

Már a felújított kápolnához érkezhetnek az érdeklődők Vonyarcvashegyre. Egy civil szervezet kezdeményezésére indult meg a rekonstrukció. Több szakvélemény is készült, melyek megállapították, hogy szükséges az épület statikai megerősítése, a tetőszerkezet felújítása, cseréje, a tetőfedés szakszerű megalkotása, és a homlokzat rendbetétele. A munkálatok első ütemében a külső felújítás történt meg.

A renovált épület megáldására hívták a híveket a hétvégén. Először a jelenlévőket áldotta meg Dr. Udvardy György érsek. Hangsúlyozta, a falak előtt azokat kell megszentelni, akik ezt az értéket becsülni tudják.

„Számunkra a templom mindig Isten háza, de mindig a közösségnek a helye is, ahol találkozni tud. És hisszük, hogy annak is a helye, ahonnan megerősödve, örömmel tudnak hazamenni az emberek. Azok, akik itt laknak és azok is, akik pihenésképpen töltenek itt pár napot vagy vesznek részt a liturgiákon.”

Az ünnepségen elhangzott, a kápolna és tágabb környezete a nyugat-balatoni régió egyik kiemelt jelentőségű helyszíne. Sok esküvőt tartanak itt, népszerű kirándulóhely és számos kulturális rendezvény otthona.  

„Több szempontból is nagyon fontos. Nyilván, amikor ideérkezik az akár helyi lakos, vagy környékbeli lakó, vagy akár távolabbról ideérkező látja, hogy egy infrastrukturális fejlesztés valósult meg. De alapvetően azt gondolom, hogy sokkal több, ami itt történt. Hiszen valóban egy olyan kápolna, ami az ország egyik leggyönyörűbb helyén helyezkedik el, nagyon sokak által látogatott.” - osztotta meg Nagy Bálint államtitkár.

A felújításra mindeddig 240 ezer forint érkezett adományokból. Pályázatokból 95 millió forintot nyertek a munkálatokra, az érsekség pedig több mint 28 millió forinttal járult hozzá a sikerhez. Ez idáig mintegy 123 és fél millió forintból újíthatták fel az épületet.

„A kormányzati támogatáshoz az érsekségi támogatás érkezett, illetve önkormányzatilag mi Vonyarcvashegy nagyközségi szinten önerőt biztosítottunk, emberállományt. Illetve a Szent Mihály-hegy Védőegyesület, a polgárőr egyesület és a civilek még hozzátették a pályázati nyereményeiket. És ezért példaértékű, mert csak együtt működik minden és látható, hogy ennek van produktuma.” - emelte ki Pali Róbert polgármester.

A munkálatok a belső tér felújításával folytatódnak. A legfontosabb a falak sótalanítása és a secco falfestmények megmentése, restaurálása lesz. A projekthez hozzátartozik a Szent Mihály domb alján lévő terület rendbehozása, hogy méltóképpen fogadhassák a látogatókat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. máj. 2. csütörtök 19:15 | Révfülöp
Kiosztották az Év Balatoni Háza 2023 díjait.
| 2023. aug. 7. hétfő 14:16 | Vonyarcvashegy
A legenda szerint csaknem 300 évvel ezelőtt 40 halász menekült meg a Balaton rianás szakította jégéről.
| 2022. aug. 8. hétfő 17:20 | Vonyarcvashegy
28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja.
| 2019. aug. 27. kedd 15:28 | Keszthely
Idén is megszervezték a Mária Utat, mely a Szent Mihály kápolnáig vezetett.
| 2024. jún. 7. péntek 19:15 | Keszthely
Több fát és cserjét telepítettek az elmúlt időszakban a területre és már a játékelemek is kikerültek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.