Rotyogtak az ételek a bográcsokban. Halászlé, pincepörkölt és paprikás krumpli is készült Gyenesdiáson. A főzőversenyre ezúttal is több csapat nevezett, akik kedvenc burgonyás eledelekkel örvendeztették meg az érdeklődőket. Nagy sikernek örvendett a zalai hagyományos étel, a dödölle. A nagyrécseiek évek óta visszajárnak a rendezvényre.
„Minden évben eljövünk, mert nagyon szívesen látnak bennünket, és mi is nagyon szívesen jövünk ide vissza, mert nagyon jó rendezvénynek tartjuk ezt a gyenesdiási őszi elő- vagy inkább nyári utórendezvényt. Dödöllével készültünk, és minden évben dödöllével készülünk, és pótba behozzuk azt a krumplis ételt, ami esetleg hozzátartozik, kis burgonyás puffancs.” - mondta Balogh Lajos, a Nagyrécsei Hagyományőrző Egyesület tagja.
A rendezvény az idén is nagy érdeklődésre tartott számot. A helyiek szívesen vesznek részt a programon, és kóstolják a finomabbnál finomabb étkeket. A főszezon után is vannak külföldiek a településen, közülük többen évek óta itt élnek. Ők is szívesen látogatják az eseményeket, és ismerkednek a hazai hagyományos ételekkel.
„A burgonyanap nagyon jó, minden évben jövünk. Ebben az évben sajnos elfogyott a fokhagymás tócsni, mire kiértünk, úgyhogy dödöllét ettem tejföllel, a férjem pedig gulyást.” - tette hozzá egy résztvevő, Sheyla Gal.
A keszthelyi nemesítésű burgonya nemcsak itthon, hanem külföldön is nagyon népszerű. A Georgikonon működő Burgonyakutatási Központ folyamatosan dolgozik a betegségeknek ellenálló, prémium minőségű vetőburgonya előállításán. A Balatoni rózsa az egyik legnépszerűbb, de a Basát is sokan szeretik. A központnak jelenleg is van elismertetés alatt álló fajtája.
„A NÉBIH Magyarországon az, aki két, akár három évig is vizsgál egy új fajtajelöltet. Most is van egy az ő tarsolyunkban, rá várunk, a minősítésük eredményére. Hogyha a Balatoni sárga névre keresztelt fajtajelöltünket ők elfogadják, minősítik, akkor már 2024-ben forgalomba fog tudni kerülni.” - tájékoztatott Dr. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ vezetője.
A burgonya mellett zöldségkosarakat is felvonultattak a rendezvényen. A Kertbarát Kör saját terményeiből állította össze a szemet gyönyörködtető és ötletes kreációkat. A zsűri jutalmazta a készítőket, és elismerte a legszebb és legkreatívabb kosarakat.
Regman Karola - Keszthelyi TV