Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Autósok figyelem, még tart az őzek násza!
2019. aug. 15. csütörtök | Keszthely
Autósok figyelem, még tart az őzek násza!
Még mindig tart az őzek násza, ezért fokozott figyelemmel kell közlekedni az utakon. Ebben az időszakban ugyanis sokkal óvatlanabbak az állatok, így megnő a balesetveszély is. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy abban az esetben, ha valaki vaddal ütközik, azonnal a rendőrséget kell értesítenie.

Üzekedő őzeket örökítettek meg amatőr felvételeken. A párzási időszakban az egyébként óvatos vadak veszélyérzete jelentősen csökken, így sok esetben, akár napközben is kifuthatnak az utakra. Erre az óvatlanságra augusztusban kell még számítani.

„Az országban olyan 5-6000 nagyvaddal történő ütközés van évente. Ebből 4000 őz ütközés van. És emiatt az van, hogy azzal kell figyelni az úton közlekedőknek, hogyha megjelenik az úton egy őz, várható, hogy az nem egyedül van, hanem vagy a gidája vagy bak üldözni fogja és emiatt lesz többet kinn az úton és emiatt kell sokkal nagyobb figyelemmel közlekedni.” - mondta el Varga Jenő.

A szakember hozzátette, ilyenkor nem csak azokon a helyeken fordulhatnak elő nagyobb valószínűséggel az állatok, ahol tábla is jelzi, hanem szinte bárhol. Felhívják a figyelmet arra is, hogy ilyenkor az autókra felszerelhető vadriasztókra sem érzékenyek az őzek.

Vadbalesetek napi szinten történnek az országban. Ezek jelentős anyagi kárral járhatnak, egyes esetekben haláleset is előfordulhat. A Keszthelyi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója elmondta, a kiemelt területek az erdős és a kukoricás részek.

„Zala megyében ugye a helyi sajátosságok is olyanok, hogy Zalában elég sok az erdős rész, sokkal jobban megszaporodik, de mint az előbb is mondtam, az őszi időszak meg már a táplálékkeresésre is koncentrálnak a vadak, ilyenkor a kukoricatáblák mellett is sokkal óvatosabban közlekedjenek a gépjárművezetők.” - ismertette Dongó Norbert.

A szakember hozzátette, amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül. Az elhullott állatot semmi esetben sem szállíthatja el a vétkes, mivel az a vadgazdálkodásra jogosult személy tulajdonát képezi, így lopásnak minősül. Az őzek nászának befejeztével nem ér véget a fokozott veszélyhelyzet, hiszen hamarosan kezdetét veszi a szarvasbőgés időszaka is.    

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 16. szerda 17:12 | Keszthely
Ebben az időszakban sokkal óvatlanabbak az állatok, így többször futhatnak ki az utakra is.
| 2023. nov. 2. csütörtök 12:05 | Keszthely
Időben váltsunk téli gumira!
| 2021. feb. 18. csütörtök 16:32 | Keszthely
Az évtizedek óta magánkézben lévő területen a balesetveszélyes egyedeket távolítják el.
| 2021. aug. 3. kedd 17:00 |
A nagy melegben sokkal gyakoribb a balesetveszély az utakon.
| 2019. ápr. 25. csütörtök 17:45 | Keszthely
Akár halásos balesetet is okozhatunk az által, ha elvonja valami a figyelmünket.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.