A halvásár szerda reggeltől várja a vásárlókat a Halászcsárda előterében. A termékek iránt már az első nap is sokan érdeklődtek, akik közül többen az ünnepi asztalra szánják az uszonyosokat. Sok családnál ugyanis a tipikus karácsonyi menüből nem hiányozhat a hal valamilyen formában.
„Halászlének való halat vettem. Én szeretem a keszeget alapnak megfőzni. Azt könnyen el tudom passzírozni és akkor ez sűríti ugye a halászlét. És abba pedig pontyfilét, amit felkockázok és belefőzök, meg egy kis halcsontot is, mert az ugye az is fontos, hogy a pontynak a gerincrésze, bordája belefő.” - osztotta meg Sulyok Lászlóné Marika.
A vásárt ötödik alkalommal szervezte meg az étterem vezetősége. Szita Gábor utazásai során találkozott a tengerpartok mellett halvásárral. Ott ismerte fel, hogy főleg a karácsonyi időszakban, a városban is szükséges lehet egy hasonló esemény. A kínálat széles, összesen 600 kg különböző halak közül választhatnak a vásárlók, melyek közül egész vagy filézett formában is kérhetnek.
„Mindenféle édesvízi, majdnem mindenféle édesvízi hal megtalálható a pontytól a pisztrángon keresztül a fogas filén, az egész fogason a szürkeharcsáig. Nem balatoni halak, a környező halgazdaságokból vásároltuk meg a halakat, ott dolgozták fel a halak egy részét és a nagy részét, pontyot meg itt dolgoztunk fel.”
A tapasztalat szerint a legtöbben a halászléhez szükséges alapanyagokat keresik. A tradicionális karácsonyi ételt azonban nem könnyű elkészíteni, ezért sokan nem is állnak neki.
Az étterem ebben is segítséget nyújt a háziasszonyoknak, hiszen alaplevet is készítenek és árusítanak a halvásáron. A különböző halakat először megfőzik, hozzáadják a zöldségeket, később a fűszereket is.
„Úgy gondoljuk, hogy a passzírozott halászlé elkészítése az egy kicsit munkaigényes, kicsit macerás és nem szívesen állnak neki otthon az emberek, úgyhogy mi gondoskodunk arról, hogy elviheti innen készen, elviheti hozzá a halat is. Neki nincsen más dolga, minthogy belefőzi a kész halászlébe a halfilét, amit vásárol.” - mondta el Sendula Péter
A hal és halászlé vásár december 23-ig tart. Reggel 8-tól délután 5-ig várják a szervezők az érdeklődőket.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV