Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Élet a mozaik családokban
2020. jan. 30. csütörtök | Keszthely
Élet a mozaik családokban
A Hittel és családokkal a hátrányok csökkentéséért Keszthelyen elnevezésű programmal a Premontrei Szakgimnázium sikeresen pályázott. A pályázat keretében tartottak szerdán a FÉSZEK a lelki egészségért Egyesületben szakemberek előadást a mozaik családokról, a felnőttek szerepéről a gyermekek fejlődése érdekében.

Pedagógusok, gyermekvédelemben dolgozók és érdeklődő szülők vettek részt azon az előadáson ahol a legnehezebb társasjátékról, arról a mozaikról amit családnak hívnak,  beszéltek a szakemberek. Több szülő, több nagyszülő, megosztott ünnepek és benne a gyermek. A mozaik családos élet társadalmi problémája  nem új keletű. A benne élő családoknak számos problémával kell szembenézni. Mozaik családban nem egyszerű de nem lehetetlen.

"Valóban így van, egy egész más rendszert kell a benne élő családoknak felépíteni, s nagyon sok az információhiány abból adódóan, hogy a szerepek nem tisztázódtak. Tehát valóban egy kaotikus hálózati rendszerből kell felépíteni a családoknak egy működő rendszert, egy olyan dinamikát ami a normál családokban is tapasztalható. Ehhez nagyon sok tudatosságra és időre van szükség. Tehát a szakma azt mondja, hogy 3-5 év mire egy mozaik család viszonylag eltrendezi magát." -mondta el Polgárné Bertók Orsolya mentálhigiénés szakember.

A gyerekek a mozaik családokban nem találják az állandóságot, sokat ingáznak ami gyakori akadálya a családi harmónia kialakulásának. A mozaik vagy patchwork családokban az összeolvadásról,  a felállított szerepekről, a besorolásokról Dr. Rosta Andrea családterapeuta beszélt.

"Alapvető dolog – akár segítőként - hogy amikor találkozunk egy mozaik családdal akkor ezt mind tisztáznunk kell, hogy mi hogyan gondolkodunk arról, hogyan gondolkodunk mint család, hogyan gondolkodunk a saját szerepünkről. Én hogyan gondolkodom a párom gyerekéről? Az az én gyerekem, vagy a barátja akarok lenni, pótszülő akarok lenni. Azt hiszem a legfontosabb feladat."- mondta Dr. Rosta Andrea családterapeuta.

A gyerekekre szabott idő, a nem tudom hová tartozom érzése, a szülő hiánya  nagyban befolyásolja a viselkedést. Sok esetben keres kitörést a gyermek vagy a fiatal. A szülőkön kívül a nagyszülőknek és a pedagógusoknak is nagy  szerepe van abban, hogy a  gyermek megértse a mozaik családok keszekusza rendszerét- hangzott el a szakmai előadáson.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. jún. 18. kedd 19:15 | Keszthely
A “Nemzeti összetartozás napja” alkalmából, de annak utóünnepléseként szerveztek a hétvégén egy családi napot egy keszthelyi étteremben.
| 2024. jún. 11. kedd 19:15 | Keszthely
A hagyományteremtő céllal megvalósított programnak a civil szervezet által épített pavilon adott otthont.
| 2024. már. 27. szerda 19:15 | Keszthely
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
| 2024. már. 27. szerda 19:15 | Gyenesdiás
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Keszthely
Családi programokkal, előadásokkal és közösségi eseményekkel készültek a helyi szervezők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:15
Balatoni Mozaik
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.