Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A Festetics-hölgyeket ismertették a nőnapon
2020. már. 9. hétfő | Keszthely
A Festetics-hölgyeket ismertették a nőnapon
A Festetics-hölgyekről is hallhattak az érdeklődők vasárnap a Helikon Kastélymúzeumban. A nemzetközi nőnap alkalmából az eddig kevésbé ismert, de meghatározó női alakokról szólt az ingyenes tárlatvezetés. A legismertebb Festetics-hölgy, Lady Mary Hamilton mellett az ikonikus férfiak feleségeit is megismerhették a látogatók.

A kastély előterében gyülekeztek azok, akik regisztráltak az ingyenes tárlatvezetésre. Nőnap alkalmából a hölgyeknek féláron kínálták a belépőt, valamint két alkalommal indították el a Festetics-hölgyekről szóló tematikus túrát. A kastélymúzeum első termeiben röviden megismerhették a látogatók a Festetics-család keszthelyi birtokvásárlásának történetét, Kristóf, III. Pál és I. György főbb munkásságát is. A nemesi család női tagjait a tölgyfalépcsőnél található arcképcsarnoknál fedezhették fel az érdeklődők. Elsőként Festetics III. Pál feleségét, Bossányi Juliannát.

A Festeticsek legismertebb hölgy tagja Lady Mary Victoria Hamilton. Neki köszönhetőek a vonyarcvashegyi és balatongyöröki mandulafák is, hiszen kedveskedésből számára ültettette férje ezeket. A vörös-szalonban róla is hallhattak információkat a látogatók.

„Itt látható a festménye egyébként a kandalló mögött. Ő volt az első hercegasszonyunk, ugye herceg Festetics II. Tasziló felesége és egy nagyon szép 42 éven át szerelmi házasság volt az övüké.” - ismertette Kériné Ódor Orsolya könyvtáros.

Az út során további olyan nőalakokat ismerhettek meg az érdeklődők, mint Festetics Kristóf feleségét, Mezőszegedi Szegedy Juditot, valamint gróf Széchenyi István édesanyját, Festetics Juliannát is. A kastély könyvtárában információt kaphattak a hölgyek kottagyűjteményéről is, valamint a négy évszakot szimbolizáló női mellszobrokról is. A tapasztalat szerint a programra regisztrálók számára sok új információt adott a tárlatvezetés.

„Soltról érkeztünk. Egy kirándulásra jöttünk a férjemmel pár napra és mindenképpen a Festetics-kastélyt meg akartuk nézni. És ahogy váltottuk a jegyet, akkor mondta a hölgy, hogy 2 órától indul egy tárlatvezetés. nagyon örülünk, hogy ezt választottuk, megvártuk ezt a két órás időpontot, mert nagyon színvonalas, szép, meg érdekes.” - osztotta meg Szondi Miklósné.

A nem mindennapi tárlatvezetésre mintegy 50-en regisztráltak, de azok is csatlakozhattak a hallgatósághoz, akik egyénileg látogatták meg a kastélyt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. már. 7. csütörtök 19:15 | Keszthely
Cserepes és vágott növényeket, tavaszi virágokkal várják a vásárlókat március 8-án.
| 2023. már. 20. hétfő 17:52 | Keszthely
Nőnapi rendezvényt tartott a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub.
| 2023. már. 7. kedd 17:05 | Alsópáhok
A Déryné ifjasszony című színművet láthatta a közönség.
| 2021. már. 8. hétfő 14:53 | Keszthely
A nemzetközi nőnap miatt a virágboltok március 8-án még fogadhatták vásárlóikat.
| 2020. már. 7. szombat 09:17 | Keszthely
Március 8-a a lányokról, hölgyekről szól. A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet kifejezésének napja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.