Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / NABE: Nem kellenek a Balatonra száguldozó vízijárművek
2020. ápr. 2. csütörtök | Keszthely
NABE: Nem kellenek a Balatonra száguldozó vízijárművek
Nem kellenek a Balatonra száguldozó vízi járművek – vélekedik a Nők a Balatonért Egyesület. A civil szervezet ezért aláírásgyűjtésbe kezdett március elején. A NABE célja, hogy módosítsák a víziközlekedésről szóló törvényt. Véleményük szerint maradjon a Balaton a strandolóké, vitorlázóké, horgászoké, a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké. A hyperjetet több támadás is érte, miszerint üzemeltetési engedély nélkül működtek a nyár folyamán.

880 lóerő, 30 perces határtalan száguldás – így hirdette magát 2019 nyarán a Siófoknál megjelent hyperjet. A 90 kilométer/óra sebességre is képes, dízelmotoros jármű nagy hullámokat kavart a közvéleményben. A Nők a Balatonért Egyesület az elektromos jetskik után ismét felemelte szavát.  Szerintük a hyperjet elviselhetetlenül zajos, a nagy sebesség és a nagy hullámok balesetveszélyesek. A dízelmotor szennyezi a vizet, fölkavarja az iszapot, menekülnek a halak és a madarak.

Szauer Rózsa, a ANBE elnöke: „Én azt gondolom, hogy itt megint az van, hogy egyének gazdasági haszna – mert nyilván azt remélnek tőle – az felülírja mondjuk a közérdekeket, mert hiszen egy nyári napon több tízezer pihen, strandol mondjuk egy siófoki partszakaszon és az mindenkinek zavaró. Tehát e mögött van egy nagy támogatottság arra vonatkozóan, hogy ezt ne engedélyezzék, ne legyen engedélyezve.”

A NABE célja, hogy módosítsák a vízi közlekedésről törvényt, ami egyértelművé teszi, hogy nincs helye a különböző gyors járműveknek. Petíciójukban úgy fogalmaznak: tegyék egyértelművé, hogy a tavon a nagy sebesség tilos. Azt is kérik, hogy a megoldás ne sebességkorlátozó táblák kihelyezése legyen, mert ez a törvényszegésre hajlamosakra csak kevéssé hat. Mondja ki a törvény, hogy csak korlátozott sebességet lehetővé tevő motorokat lehet a balatoni csónakokra és hajókra fölszerelni. A sebességkorlát meghatározásához ajánlják a balatoni nagy kirándulóhajók sebességét.

Televíziónk megkereste a hyperjet üzemeltetőjét. Koller Tibor azt mondta, a hirbalaton.hu-nak adott januári nyilatkozatában teljes körűen megválaszolta a hajóval kapcsolatos kérdéseket. Ebben megerősíti, hogy nem kért és nem is kapott engedélyt a hajó üzemeltetésére, mert a jogszabályok szerint erre nincs is szükség. Koller Tibor úgy fogalmaz, hogy a gyorshajók nyújtotta élmény növekvő népszerűségét látva határozott úgy, hogy egy ilyen hajót hoz a Balatonra. Az üzemeltető nem gondolta, hogy ennyi támadás fogja érni a hyperjetet, de azt sem, hogy ekkora sikere lesz az érdeklődők körében.A környezeti terhelés kapcsán azt nyilatkozta, hogy a hajó a Balatonon használt motorok között a legújabbnak és a legkörnyezetkímélőbbnek számít. Hozzáteszi: nagy hullámokat meg legfeljebb a híre vert, mert maga a hajó vízsugár-meghajtású, vagyis szinte a víz fölött megy, és kifejezetten elenyésző a hullámkeltő hatása.Koller Tibor azt tervezi, hogy 2020 nyarán tovább üzemel a hyperjet a Balatonon. A Nők a Balatonért Egyesület március 3-án tette közzé online petícióját, azóta 1033 aláírást regisztráltak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. okt. 16. szerda 19:15 | Keszthely
Átlagos nyarat zárt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
| 2024. okt. 2. szerda 19:15 | Fonyód
A szervezet a Tomaj Katamaránon ünnepelt.
| 2024. szep. 18. szerda 19:15 | Balatonőszöd
Nem szezonhosszabbításra, hanem elkülönülő szezonokra van szükség a Balatonnál.
| 2024. szep. 11. szerda 19:15 | Gyenesdiás
Megrendezték a már hagyománynak számító őszi horgászversenyt
| 2024. szep. 9. hétfő 19:15 | Balaton
A 2020-ban alapított Pelso-díj idei kitüntetettje az elmúlt héten kapta meg az elismerést. Idén a zenei szakma egy szereplője érdemelte ki a díjat.
07:00
Ludovika TV
08:00
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
10:00
Ludovika TV
11:00
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.