Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Gépi fertőtlenítés a koronavírus ellen
2020. ápr. 20. hétfő | Balatonszentgyörgy
Gépi fertőtlenítés a koronavírus ellen
A koronavírus elleni védekezés egyik eszköze a környezet fertőtlenítése. Az utóbbi hetekben egyre több vállalkozás kezdte meg ezt a tevékenységet. Takarítócégek, egészségügyi gázmesterek szerezték meg az ehhez szükséges engedélyeket, eszközöket. Egy étterem fertőtlenítését követtük kameránkkal.

Egy rovar- és rágcsálóirtással, gázosítással foglalkozó vállalkozás szakemberei érkeznek egy balatonszentgyörgyi étteremhez. A konyha már több hete üres - az eszközök tisztán várják az újranyitást. A vendéglő tulajdonosa március 24-én döntött úgy, hogy szünetelteti a tevékenységét. Most azonban ismét elkezdődött a munka: a jövőben - a veszélyhelyzet idején - kiszállítja az itt készülő ételeket.

"Március közepén a bizonytalan járványügyi helyzetre való tekintettel bezártunk. Lassan egy hónap elteltével újra szeretnénk nyitni - természetesen a törvényadta lehetőségek betartásával, ami azt jelenti, hogy helyben fogyasztás nem lehetséges; elvitelre, kiszállításra tudunk dolgozni. Mindezt, hogy biztonsággal megtehessük, megkerestem egy céget, aki baktérium és vírus fertőtlenítéssel foglalkozik. Akinek a kollégái már megérkeztek, és perceken belül meg fogják kezdeni a munkálatokat" - mondja Szokodi Zsolt étterem tulajdonos.

A fertőtlenítést végző cég szakembere természetesen a megfelelő védőfelszerelésben, maszkban végzi a munkát. Ezt a speciális, hidegködképző berendezést a napokban vásárolta. A géppel vírusok, gombák és baktériumok hatásos semlegesítését lehet elvégezni. Azonnali eredményt lehet elérni, szermaradvány nélkül. Faragó Zsolt egészségügyi gázmester elmondta: "Most jelen esetben ugye a koronavírus kapcsán csináltuk a fertőtlenítést egy nagyon komoly ködképző géppel, ami egy “pulsFOG K-22” bio gép. Nagyon megporlasztja az anyagot, tehát egy hideg ködöt képzünk. Ez azt jelenti, hogy egy levegőben úszó, lebegő aeroszolt képzünk tulajdonképpen ezzel a géppel. Ez felületkezelés és légtérkezelés is egyben, mert órákig megmaradnak ezek a mikrocseppek a levegőben. Így ezáltal be tudnak vonni minden egyes tárgyat, minden felületet tökéletesen."

Fontos tudni, hogy a módszer nem azonos a permetezéssel. Ez ugyanis nagyobb cseppméretet eredményez, míg a hidegködképző berendezés - mint a nevében is benne van - ködöt, azaz nagyon apró szemcséjű, lebegő cseppeket állít elő. A használt anyag nem mérgező, élelmezésügyi várakozási idő nincs. Csepegésmentesen lehet fertőtleníteni, így a kezelés után minden száraz marad. "Hogyha megcsináltuk a fertőtlenítést, akkor van egy szellőztetés utána, tehát egy két óra múlva igazából újra lehet használni a helységet. Magának a fertőtlenítőszernek 30 perc a behatási ideje. Nem toxikus, biztonságos a felhasználása, és a munkaegészségügyi és élelmezés egészségügyi várakozási ideje is nulla nap, ami nagyon fontos, főleg egy egy étterem esetében" - tette hozzá az gészségügyi gázmester.

Ennek a fertőtlenítésnek hosszan tartó hatása nincsen, ugyanis egy potenciális vírushordozó személy ismét fertőzötté teheti a kezelt területet. A munkát megrendelő vállalkozás felelőssége, hogy a megfelelő védelem érdekében többször is igényelje a kezelés elvégzését.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2021. dec. 10. péntek 16:30 | Keszthely
Jelenleg 731 aktív fertőzöttről tud a keszthelyi Polgármesteri Hivatal.
| 2021. szep. 13. hétfő 14:57 | Keszthely
Az elmúlt másfél év hatalmas terheket rótt a mentőkre, így nagy öröm volt kötetlenül együtt lenni.
| 2021. aug. 17. kedd 15:54 | Zalaegerszeg
Egész nyáron fogadják az oltóhelyek a fiatalokat, így továbbra is folyamatosan lehet időpontot foglalni.
| 2021. aug. 10. kedd 14:14 | Keszthely
Van olyan praxis, ahol több mint 100-an jelentkeztek a harmadik oltás felvételére.
| 2021. jún. 22. kedd 16:21 | Gyenesdiás
COVID-ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozókat látnak vendégül a turisztikai egyesület tagjai.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.