Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Trükkös csalókra figyelmeztet a rendőrség
2020. máj. 15. péntek | Keszthely
Trükkös csalókra figyelmeztet a rendőrség
Leginkább az idős, egyedül élő emberekre jelentenek veszélyt azok a bűnözői csoportok, akik a trükkös lopásokra specializálódtak. Az elkövetők ilyenkor egy hihető történettel próbálnak értéket kicsalni az áldozatoktól. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, számos óvintézkedést megtehetünk annak érdekében, hogy ne váljunk a trükkös csalások áldozatává.

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a trükkös lopások Zala megyében a rendőrség tájékoztatása szerint. A csalásokat jellemzően szervezett bűnözői csoportok követik el, amelynek során valamilyen módon elterelik a sértett figyelmét és így tulajdonítják el az értékeit. Az elkövetők általában azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek vagy egyedül élnek. A csalók különböző, egyszerű történetekkel igyekeznek az áldozat bizalmába férkőzni, majd a lakásába bejutva lopják el az értékeiket. A trükkös lopások egyik legismertebb formája az unokázós csalás.      

„Ezeket a trükkös lopásokat nagyon egyszerűen ki lehetne védeni, hogyha utána mennénk az információnak, hogyha leellenőriznénk azt, amit mondanak, az valóban megtörtént-e. Például hogyha az unoka rosszullétére, balesetére, váratlan élethelyzetére hivatkoznak, akkor tegyük le a telefont és mi hívjuk vissza azt a családtagot, akire hivatkoznak.  Próbáljunk mindig nyugalmat árasztani, nyugalmat erőltetni magunkra, és akkor talán józan fejjel, józanésszel tudunk dönteni.” - tájékoztatott Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket. A rendőrség fokozottan kéri, hogy semmi esetre se engedjünk be idegeneket a lakásba. Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, akkor az érdemes ellenőrizni. Fontos tudni azt is, hogy a közszolgáltatók sem díjbeszedést sem pedig vissszautalást nem rendeznek készpénzben. A trükkös csalások büntetési tétele jelentős, még akkor is, ha a lopást nem sikerült végrehajtani.  

„Az értékhatártól függően akár 5 év vagy még annál súlyosabb büntetési tétellel is sújthatók ezek. Értékhatártól meg elkövetési módtól, mennyiségtől, tehát több mindentől függ ez. Azt gondolom, hogy ezek általában, azért hozzá kell tenni, hogy viszonylag szervezettebb csoportok, bűnözői körökhöz köthetőek, és ilyenkor azért már több minősítő körülményt is lehet mérlegelni  a bíróságnak.” - tette hozzá az alosztályvezető.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, fontos, hogy az idősek folyamatosan tartsák a kapcsolatot szomszédaikkal, a postással, polgárőrrel, szociális gondozóval. Ugyanakkor fordítsanak figyelmet a lakókörnyezetben megjelenő idegenekre is. Ha már megtörtént a baj, akkor a rendőrség értesítése mellett fontos, hogy hagyják érintetlenül a bűncselekmény helyszínét, így segítve a hatóságot a bűnözők felkutatásában.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 6. csütörtök 19:15 |
A Keszthely Triathlon szervezői most szembesültek az esettel.
| 2024. feb. 6. kedd 16:56 | Keszthely
A tettes 55 kilométert gyalogolt a paripával, mire a rendőrök elfogták
| 2021. júl. 19. hétfő 17:13 | Zala megye
A zalai rendőrök két férfit vettek őrizetbe, akik több boltba is betörtek az elmúlt hónapokban.
| 2020. aug. 14. péntek 15:33 | Vonyarcvashegy/Keszthely
A rendőrség felhívja a figyelmet, az ajtókat ablakokat minden esetben zárjuk be, figyeljünk értékeinkre.
| 2020. ápr. 8. szerda 15:49 | Keszthely
A NÉBIH intézett legutóbb felhívást, melyben a bűncselekményre hívta fel a figyelmet.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.