Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Kinyitott a Balatoni Múzeum
2020. jún. 25. csütörtök | Keszthely
Kinyitott a Balatoni Múzeum
Szombaton nyílik a Nagyváthy iskola történetét bemutató kiállítást és a néprajzi látványtárat is hamarosan birtokba vehetik a Balatoni Múzeum látogatói. Az intézmény mintegy három hónapos bezárás után tegnap nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt. A múzeum nyári táborokat is szervez és ősztől tervben van a múzeumpedagógiai foglalkozások újraindítása is.

Készül a Nagyváthy iskola padlója a Balatoni Múzeumban. Az oktatási intézmény évtizedeit bemutató tárlat eredetileg tavasszal nyitotta volna meg a kapuit, a koronavírus-járvány miatt azonban el kellett halasztani a kiállítást. A múzeum is bezárta kapuit mintegy három hónapra, a munka azonban nem állt le, az intézmény dolgozói folyamatosan készültek az újranyitásra. Jelenleg a Nagyváthy iskola történetét bemutató tárlatot építik, ez szombattól láthatja a közönség.               

„Június 27-én fogunk átadni, ez a Volt egyszer egy iskola – A keszthelyi Nagyváthy Szakközépiskola története időszaki kiállításunk. Ezt a kiállítást egy közösségi tárlatnak is lehet mondani, hiszen nyugodtan mondhatom, hogy több mint ezren vesznek részt a kiállítás építésében valamilyen módon. A közösségin oldalunkon 1070 követője van a csoportnak. Ez egy óriási várakozással telít el mindenkit.” - tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese.

A Balatoni Múzeum munkatársai még tavaly ősszel tettek közzé egy felhívást és kérték az egykori diákokat, pedagógusokat, hogy adják kölcsön az iskoláról szóló tárgyi emlékeiket. Sokan reagáltak a megkeresésre, így a tárlaton egyebek mellett számos fénykép, tabló, oklevél és póló is látható lesz.    

A veszélyhelyzet alatt elkészült a múzeum néprajzi gyűjteményét bemutató látványtára is. Gyanó Szilvia néprajzkutató már az utolsó simításokat végzi a vitrinekben, így ez is hamarosan megnyithatja a kapuit a látogatók előtt. A kényszerszünetnek köszönhetően sokkal több munkát el tudtak végezni a szakemberek, így a tervezetthez képest több tárgyat tudnak kiállítani az új épületrészben.   

„Ekkora állagvédelem szerintem még nem volt a Balatoni Múzeumnak a történetében. Annyi tárgyat tudtunk megtisztítani, konzerválni, és ennek következtében jóval több tárgy fog kikerülni például a látványtárba. A fenti rész szinte már teljesen kész van, még üvegeket kell berakni és elpakolnia  felesleges holmit. Itt lent pedig több mint 400 darab hímes tojásunk van. nem tudjuk mindet kirakni, de például a felét ki tudjuk, és a gyöngyös kontyokat.” - mondta a Balatoni Múzeum néprajzkutatója.

A Balatoni Múzeum a nyáron táborokat is szervez, erre már beteltek a helyek. Emellett a tervek között szerepel, hogy ősztől újraindulnak a népszerű múzeumpedagógiai foglalkozások is. Az intézmény szerda óta látogatható a zárt terekben megszokott szabályok betartásával.          

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 5. szerda 19:15 | Keszthely
Restaurálták a Balatoni Múzeum csillárját.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Sármellék
A sármelléki és zalavári szovjet légierő ezredhez kapcsolódó emlékeket és tárgyakat keres a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.