Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Pogácsaosztás Erzsébet példája nyomán Keszthelyen
2023. nov. 20. hétfő | Keszthely
Pogácsaosztás Erzsébet példája nyomán Keszthelyen
Szent Erzsébetről és az Árpád-házi szentekről emlékezett meg a KÉSZ helyi csoportja. A Főtéri Templomtól a Szent Erzsébet térig vonult a megemlékező csapat, útközben pogácsát, virágot és szent képet osztogatva a járókelőknek.

A metsző őszi szelek sem tántorították el a lelkes és hitben teljes csapatot, akik évről-évre elindulnak , hogy felhívják a városban sétáló emberek figyelmét A középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentjére, Árpád-házi Szent Erzsébetre.

Így mi megjelenítjük az ő alakját, Szent Erzsébet kenyerét, szent Erzsébetről egy szent képet hoztunk, az utca emberének. Illetve megemlékezünk az első 3 század keresztény királyairól, Szent Istvántól egész ll. Endre haláláig. Így lezárul az a kör, amiben az Árpád-ház kiváló szenteket, uralkodókat adott szent Európa országainak.” vázolta fel Tál Zoltán plébános a programot.

Az emléksétát 3 stációból állt, időrendi sorrendben idézték fel az Árpád-házi szent uralkodók életét, tetteiket. Mindeközben minden járókelőnek pogácsát, szentképet, vagy virágot osztottak szent Erzsébet példáját felidézve.

Gömbös Árpádné szerint: „Évről évre megemlékezünk szent Erzsébet napról. Ami miatt nagyon fontos 800 év távlatából is, hogy az embereket emlékeztessük erre az időre, erre a hölgyre, aki 24 éve alatt annyi mindent tett Európában, szinte az első kórház alapítója, árvaház alapítója volt, és ezt mind tette a saját vagyonából. Emiatt próbáljuk az embereket emlékeztetni, hogy ők is tegyenek így, nyitott szívvel adjanak, segítség egymást.” 

Erzsébet 1207-ben született Sárospatakon. Életének első négy évében a magyar királyi udvarban nevelkedett, majd eljegyezték Türingia leendő grófjával, Lajossal. Erzsébet ekkor 14 éves volt. Első gyermekének megszületése után menedékhelyet nyitott gyermekek számára, és egyre több figyelmet szentelt a szegényeknek. Második gyermekének világra jöttéért hálából kórházat alapított, és a betegápolásból maga is kivette a részét.

„Ez nagyon jó ez a kezdeményezés, és végre felébreszti a keszthelyieket is, hogy mennyi értékes ember élt a világban régebben is, akikről szó sem lehetett régebben. És nagyon meglep, hogy ilyen fiatalon házasságot kötöttek ezek a királylányok.” mesélte Kóbor Gyuláné.

A séta végcélja a Szent Erzsébet téri emlékmű volt. Itt énekek kíséretében, gyertyagyújtást követően egy csokor rózsát helyeztek el, emlékezve Szent Erzsébet legendájára. A történet szerint éppen a szegényekhez tartott kenyérrel teli kötényével, amikor az ezt ellenző férje feltartóztatta, látni akarta, mit visz. Csak annyit válaszolt: rózsákat. S csodák csodájára, amikor a kötényébe nézett, csak rózsákat látott.

Pelikán Péter - Keszthelyi Tv

| 2023. nov. 20. hétfő 16:06 | Keszthely
150 vendég töltötte meg a Helikon Hotel rendezvénytermét.
| 2020. dec. 8. kedd 16:04 | Keszthely
Madár- és denevérodúkat helyeztek ki az Erzsébet-ligetben, mely kiemelten fontos értéke a városnak.
| 2024. ápr. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
15 órakor kezdődik a másfél órás kirándulás.
| 2024. feb. 22. csütörtök 19:15 | Keszthely
A Séta az egészségért programmal csatlakozott a magyar parasport napjához a KESOTE.
| 2023. okt. 24. kedd 16:08 | Keszthely
Közös sétára invitálta idén is az érdeklődőket a KESOTE.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:15
Keszthelyi Szemmel
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.