Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Figyeljünk oda a biohulladék gyűjtésére!
2020. nov. 3. kedd | Keszthely
Figyeljünk oda a biohulladék gyűjtésére!
Nagyon szennyezett a biohulladék, ez jelentősen megnehezíti a komposztálást – tájékoztatott a HUSZ Kft. ügyvezetője. Kőrös László elmondta, nagyon sok az oda nem illő szemét, mint például a ruhanemű, a műanyag zsák vagy a pet palack. Az ügyvezető felhívja a figyelmet arra, ezeket tilos a bio edénybe elhelyezni, ezt pedig a HUSZ Kft. munkatársai is szigorúbban ellenőrzik a jövőben.

A keszthelyi lakosok hétfőn és kedden reggel találkozhatnak a biohulladékot elszállító autóval. A HUSZ Kft. munkatársai ilyenkor ellenőrzik is a hulladéktároló edények tartalmát. Erre azért van szükség, mert rendszeresen problémát jelent a zöldhulladék szennyezettsége. Azaz olyan elemek is belekerülnek az edényekbe, amelyek nem biológiailag lebomló hulladékok.      

Kőrös László megmutatta a begyűjtött hulladék szennyezettségét a KETÉH telepen. Az itt felhalmozott biohulladékot darabolják, rostálják és komposztot készítenek belőle. Az oda nem illő anyagok, főként a nem újrahasznosítható műanyag zsákok, a pet palackok vagy adott esetben az építési törmelék megnehezíti, sőt olykor lehetetlenné is teszi a folyamatot. 

„Hetente szállítjuk el a lakosságtól a biohulladékot – aki ezt igényli és aki nem komposztálja. Ez kikerül a hulladékkezelő telepre – nyilván külön kezelve – és megfelelő eljárással ez komposztálódik vagy komposztálódna, ha olyan minőségű anyag lenne, ami erre alkalmas. Sajnos az elmúlt pár év beszállításait most megvizsgálva, annak a komposztját rostálva, kezelgetve, az a tapasztalat, hogy gyakorlatilag értékelhetetlen minőségű anyag keletkezett.” - tájékoztatott a HUSZ Kft. ügyvezetője.

A HUSZ Kft. ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, nagyon fontos, hogy a bio edénybe csak olyan hulladék kerüljön, ami lebomlik. Ilyenek a zöldség- és gyümölcsmaradványok, a szobanövények levelei és virágai, a kerti hulladék valamint a teafilter, a kávézacc, a fa fűrészpor és a fahamu. Fontos, hogy ha ezeket zsákba helyezzük, akkor annak is biológiailag lebomlónak kell lennie.

„Az a gond, hogy olyan mennyiségben tartalmaz oda nem illő anyagot, hogy az, amikor rostáljuk, akkor akadályozza a rostálás folyamán a hasznos anyagnak a kihozatalát is, illetve ez a bizonyos kihozatal nagyon pici arányú. Tehát egyszerűen nem éri meg – most úgy látjuk – ezzel a dologgal foglalkozni, de nyilván kellene. Kollégáim, akik a hulladékot gyűjtik, ők nyilván figyelik, hogy mi van a hulladékgyűjtő edényekben, de ha azt látják, hogy annak a tetején egy rakat lenyírt fű van vagy falevél, akkor nem fognak beletúrni nyilván és beürítik a kukát az autóba.” - tette hozzá Kőrös László.

A HUSZ Kft. ügyvezetője elmondta, a jövőben szigorúbban fogják ellenőrizni a bio hulladékgyűjtő edények tartalmát. Ott, ahol találnak oda nem illő szemetet, nem ürítik ki az edényt és figyelmeztetik a tulajdonost. Kőrös László felhívta a figyelmet arra is, a keszthelyi lakosoknak továbbra is lehetőségük van ingyenesen kivinni a zöldhulladékot a KETÉH telepre.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

| 2021. már. 22. hétfő 19:03 | Gyenesdiás
Három alkalommal szállítják el a lakossági zöldhulladékot.
| 2020. ápr. 20. hétfő 20:17 | Keszthely
Egyre több sün kerül a kertekbe, segíthetünk nekik süngarázs építésével.
| 2014. már. 13. csütörtök 08:35 | Keszthely
Idén is meghirdette a Keszthely és Térsége Hulladékkezelö Kft. az ilyenkor szokásos komposzt-akcióját.
| 2022. már. 30. szerda 17:52 | Keszthely
Kötegelve lehet kihelyezni a zöldhulladékot.
| 2022. jan. 6. csütörtök 16:08 | Keszthely
Az egyes körzetben január 10-én és 24-én, a kettes körzetben január 13-án és 27-én gyűjtik be a fákat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.