Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Zalai fehérhímzéssel készült halotti leplet ajánlottak fel a múzeumnak
2021. jan. 28. csütörtök | Keszthely
Zalai fehérhímzéssel készült halotti leplet ajánlottak fel a múzeumnak
Családi örökségből származó, zalai fehérhímzéssel készült halotti leplet ajánlottak fel a Balatoni Múzeumnak. A jellegzetes, zalai textília az 1800-as évek végén készült, a felajánlók tudomása szerint 1946-ban használták utoljára. A műtárgy a Hagyományok Háza egy pályázatán is díjat nyert. A múzeum szándéka, hogy a nagyközönségnek is bemutassák valamilyen formában a ritka műtárgyat.

Az 1883-as évszámból kinövő virágbokor motívuma a születésre utal, míg a másik sarkában az elmúlást jeleníti meg a hímzés. A Nagykanizsától délre található Liszóról való halotti lepel Péterffy Ilona családi hagyatéka. Nagy becsben őrizték a szemfedőt. A felajánló azt mondta, ez a tárgy emlékezteti az embert az örökségére, a család régi tagjaira.

„Úgy tudjuk, hogy az üknagyanyámat terítették le vele szeretettel, hogy aztán elsirassák a siratóasszonyok. Az 1800-as évek vége felé készült el és akkor használták, majd utána több generációban is a meghalt családtagok részére ezt felhasználták, akkor amikor még a háznál történt a siratás és a búcsúztatás” - nyilatkozta dr. Némethyné Péterffy Ilona. 

Péterffy Ilona és édesanyja a Balatoni Múzeumnak ajánlotta fel a halotti leplet. Gyanó Szilvia néprajzkutató szerint sokat mond el ez a műtárgy a halottas szokások változásáról is. Hiszen amikor ezeket a lepleket még használták, a háznál ravatalozták fel az elhunytat. Gyanó Szilvia hangsúlyozta, ritkaság az ilyen szépen kidolgozott alkotás. 

„A Balatoni Múzeum már a kezdetek kezdetekor elkezdte gyűjteni a fontosabb népművészettel kapcsolatos textíliákat. A halottas leplek külön kategóriáként szerepelnek a raktárakban és szakirodalomban is. Amit most kaptunk az egyik műkedvelőnktől, múzeumbarátunktól, Ilonától, ez egy olyan halottas lepel, mely nagyon tükrözi a Zalára jellemző népművészeti megoldásokat, hiszen egy nagyon szép fehérrel hímzett halottas lepel, ami kifejezetten míves munka” - nyilatkozta Gyanó Szilvia. 

A közelmúltban több műtárgyat is felajánlottak a múzeumnak. A vezetés szerint ez annak is köszönhető, hogy a közösségi médiában aktívabb az intézmény és a közönség is. Németh Péter igazgató szerint a múzeum feladata a múlt és a jelen tárgyainak gyűjtése, feldolgozása és bemutatása a nagyközönségnek: „Az a fő cél, hogy valamilyen módon, akár egy hónap műtárgya, akár egy tematikus kiállítás kapcsán ez a nagyközönség elé is kerüljön. Minden beérkezett tárgyunkból lesz „Hónap műtárgya”, az az amit biztosan tudok most ígérni. Ha olyan kiállítás adódik, akkor természetesen hosszabb időszakra is bekerül a kiállításba és ha hozzájárul a felajánló, akkor a nevét is természetesen feltüntetjük.”

Tavaly a Hagyományok Háza Nagyanyáink öröksége pályázatára küldték be a tárgyat, ahol díjat is nyert. A lepel motívumait fel is dolgozták. Egy kézműves készített használati tárgyakat a felajánlóknak. Péterffy Ilona szerint ez egy szép példája a kulturális örökség modern feldolgozásának. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. jan. 4. szerda 15:16 | Keszthely
A COVID előtti utolsó évhez viszonyítva is nőtt a látogatószám.
| 2020. nov. 19. csütörtök 19:11 | Keszthely
Különleges élményt nyújtanak 3D-ben a múzeumi műtárgyak.
| 2022. dec. 22. csütörtök 15:45 | Keszthely
Az eszközöket egy vállalkozó ajánlotta fel, a gépek nagyon jó szolgálatot tesznek a kórházban.
| 2022. dec. 14. szerda 17:15 | Keszthely
Templomok, idősotthonok és iskolák is kaptak a Keszthelyi Erdészettől fát.
| 2022. feb. 17. csütörtök 15:54 | Keszthely
Az idén 250 éves keszthelyi középfokú oktatás alkalmából rendez kiállítást az intézmény.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.