Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Újabb platánfát kell kivágni
2021. feb. 2. kedd | Keszthely
Újabb platánfát kell kivágni
Újabb platánfát kell kivágni Keszthelyen. Még a ’70-es években ültették közterületre, a mai Vaszary Kolos utcába. A fa egészséges, azonban az elmúlt időszakban lakossági jelzések érkeztek a körzet önkormányzati képviselőjéhez, hogy gyökerei felnyomják a járdát, kárt tesznek a közeli ingatlanban. Mind az önkormányzat, mind pedig a szakemberek kérik a lakosságot, hogy a közterületi faültetés előtt kérjék ki a hozzáértők véleményét.

Raffai-Réz Ildikó önkormányzati képviselő arról a prroblémáról adott tájékoztatást, amit egy ötven éves platánfa okozott körzetében, a Vaszary Kolos utcában. Lakossági jelzések érkeztek a képviselőhöz, hogy a rossz helyre ültetett fa olyan károkat okozott, ami már veszélyes a közlekedésre is.

"Tudni kell azt, hogy sokkal előbb megépült a ház, ill. a kerítés és csak azt követően ültették el a platánfát,  ami most a problémának az egyik oka. Hogyha megnézzük, hogy milyen problémákat okozott a betonnak a felnyomása,  a vízvezeték rendszerre való rátekeredése, a fa a gyökérzetének ill. magának a lakóháznak az alapjának a felnyomása- ami már a garázsokon belül is látható – illetve az északi falnak a teljes bemohásodását okozta. Ami egyrészt a lakásoknak az állagát is rontja."- mondta el a képviselőasszony.

A probléma megoldásához szakértői véleményt kellett készíteni, amire  az önkormányzat Sáringer-Kenyeres Marcell képviselőt, természetvédelmi mérnököt kérte fel. Sáringer-Kenyeres Marcell véleményében megerősítette, hogy a probléma megoldásához elengedhetetlen - az egyébként teljesen egészséges - fa kivágása.

"A platánfa tulajdonságait ismerni kell, hogyha el szeretnénk ültetni valahová. Tehát 20 cm-re egy kerítéstől, 30 cm távolságra egy járdától nem szabad elültetni, mert egyértelmű az, hogy a jövőben kárt fog okozni. Arról nem is beszélve, hogy ennél a fasornál még azt is elmondhatjuk, hogy az egész fasor tulajdonképpen a közművekre rá lett ültetve."- adott tájékoztatást a képviselő.

Sáringer-Kenyeres Marcell azt is elmondta, hogy már többször meg kellett bontani a vízmű szakembereinek a járdát csőtörés miatt.  Folyamatosan érkeztek panaszlevelek az önkormányzathoz.

"Amit  a lakosságnak én úgy gondolom mindenképp el kell mondani ennél a fakivágásnál és ami most egy nagyon jó példa, rendelet szabályozza azt, hogy ha valaki fát akar kivágni vagy fát akar ültetni. Mind a két esetben a hivatalt értesítenie kell és a hivatal segítségével van rá lehetőség, hogy esetleg kivágjanak egy fát, ott megtörténhessen a pótlás. Vagy pedig egy olyan területen ahol még nem található fa, oda van lehetőség ültetni, de mindenképp a hivatalt be kell vonni ebbe a folyamatba."- mondta Sáringer-Kenyeres Marcell.

A fa kivágása jelentős költséggel jár. Vágással, tuskómarással és szállítással együtt közel 200 ezer forintot kell fizetni egy korábban meghozott rossz döntés miatt. Ez az összeg elég lenne 2-3 utca faápoló metszésére és kezelésére. Az önkormányzat a felelősségteljes, körültekintő faültetésre hívja fel a figyelmet.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. nov. 29. szerda 15:33 | Keszthely
Elkezdték az első új fasor telepítését a Keszthely – A fasorok városa programban.
| 2023. jún. 27. kedd 15:33 | Keszthely
A szakemberek szerint még tavaly mérgezhették meg a növényt, ki kellett vágni.
| 2023. jún. 19. hétfő 15:29 | Balatongyörök
A Bakonyerdő Zrt. rendezte az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlését.
| 2023. már. 24. péntek 17:29 | Keszthely
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
| 2023. jan. 30. hétfő 17:00 | Balatongyörök
Továbbra is óriási az érdeklődés a települések fásítására.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
19:06
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika Tv
21:00
21:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.