Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jégbe zárta a Balaton partját a természet
2021. feb. 16. kedd | Balatonberény
Jégbe zárta a Balaton partját a természet
Jégbe borult az elmúlt időszakban a Balaton partja. A balatonberényi strandra is nagyon sok látogató érkezett a megfagyott természetet megcsodálni, és a napokban is többen tesznek sétát a parton. A csodálatos látvány felveti ugyanakkor a kérdést: a partművekre fagyott víz vajon mekkora károkat okoz a településnek?

Hétközben is többen látogatnak el Balatonberényben a tó partjára. A levegőzés, a séta mellett mindenki megcsodálja a jégszobrász-természet alkotását: a padokra, a lépcsőkre, a partra fagyott jeget. Kargl Mária és férje Balatonszentgyörgyről jött megnézni a különleges képződményeket: "Nekünk nagyon tetszik a Balaton, télen-nyáron. Mi mindig le szoktunk ide jönni. Múlt héten is itt voltunk, akkor még szebb volt, mint most, mert most már kezd olvadni. De nagyon szép a Balaton, télen-nyáron érdemes ide lejönni."

Bár ezek a felvételek hétköznap hétköznap készültek, folyamatosan érkeztek a partra a látogatók. Gangel Ádámné a férjével és az unokájával jött megnézni a Balatont. A kisfiúnak nagy élmény a nem mindennapi látvány. Nem kellett sokat utazniuk: helyben töltik az év jelentős részét. "Amikor csak lehet, akkor lejövök a Balatonra - ha esik, ha fúj, ha vihar van. A Balaton ezer arcát csodálhatom nap mint nap. Mert vagy háborog a tenger, vagy gyönyörűen sík a víz. A madarak csicsergését lehet hallgatni, a sirályok rikácsolását, tehát csodálatos. Aki még nem volt itt, mindenkinek ajánlom" - mondta el a nagymama.

A természet jégbe borította a tó partját és ez szemet gyönyörködtető, de érdemes vigyázni: a vízfelszínt borító jég nagyon vékony, így könnyen beszakadhat. A séta során a partról érdemes megcsodálni a fagyos tájat. A jég mindent beborít, ám a látványnak ára is van: a fagy jelentős károkat okozhat. Horváth László polgármester így gondolja: "Ezeket a károkat sajnos ilyenkor még nem tudjuk felmérni. Majd a tavasz folyamán, amikor elolvad a jég, akkor tudjuk felmérni, hogy milyen károk keletkeztek. Általában ezekben a rövid, jeges időszakokban nem olyan nagy károk keletkeznek. Amit figyelembe kell venni, az az, hogy a hullámzás által beszivárgó víz a beton repedéseibe beszivárgó víz a következő fagyok hatására néminemű feszítést végez a partvédő művekben."

A polgármester szerint az esetleges javításokat majd a tavasszal, illetve a nyár elején végzik el. A partot a polgárőrség is sűrűn ellenőrzi és beavatkozik, ha szükséges. Az előzetes tervek szerint egy jégkarnevált szerettek volna szervezni a partra, de ennek egyelőre gátat szab a koronavírus mellett az elkövetkezendő napok felmelegedése is.

"Nap közben a felmelegedés mértéke egyre inkább erősödni fog. Míg a hétvégéig fagypont alatti hőmérsékletek lesznek és minimumok, a hétvégét követően, a jövő hét folyamán a hajnali órákban már csak gyenge mértékű fagy várható. Nap közben a hőmérséklet általában 10-12 fokig melegedhet. Ezáltal egyrészt olvadásra számíthatunk, és a Balaton part mentén lévő jeges területek is leginkább olvadni fognak" - tudtuk meg Kiss-Szabó Zsanett meteorológustól.

Jelenleg a strandfejlesztés negyedik ütemének az előkészítő fázisa, illetve egy folyamatban lévő harminc milliós pályázat munkálatai is zajlanak a balatonberényi strandon.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jan. 10. szerda 17:23 | Keszthely
Keszthelynél összefüggő jégpáncél keletkezett szerda reggelre a partmenti területeken.
| 2023. feb. 10. péntek 17:48 | Keszthely
Nem várható, hogy sportolásra alkalmassá válik a jégpáncél.
| 2021. dec. 6. hétfő 17:00 | Keszthely
Az Energia téren és a Fő téren is ingyen lehet használni a létesítményt.
| 2021. jan. 18. hétfő 09:56 | Keszthely
A következő napokban enyhülés várható, így a kialakult jég sem lesz hosszú életű.
| 2020. jan. 13. hétfő 19:10 | Keszthely
A következő napokban sem fagy be a Balaton.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.