Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A sinka lehet a 10. magyar kutyafajta
2021. már. 23. kedd | Balatonszentgyörgy
A sinka lehet a 10. magyar kutyafajta
A sinka lehet a 10. magyar kutyafajta. A pásztorkutyák közé tartozó állatok nagyon intelligensek, nagy munkabírásúak. Jelenleg is zajlik az országban található sinkák összeírása. A térségben is található ebből a fajtából, Balatonszentgyörgyön nagy segítséget nyújt a haszonállatok körül.

Vezényszóra azonnal átugorja a karám kerítését Keve. A sinka fajtájú kutya 3 évvel ezelőtt került Országh Bélához egy véletlen folytán. A gazda nem bánta meg azonban ezt a döntést, nagyon jól tud együtt dolgozni a kutyával. Mint fogalmazott nagyon jól egymásra találtak. Keve a birkák terelésénél is rengeteget tud segíteni. Pásztorkutya révén nagy munkabírása van, így a nap bármely szakában készen áll arra, hogy tegye, amit kérnek tőle.

„Egy olyan pásztorkutyáról beszélünk, aminek nagyon kell alkalmazkodni, - akár hozzám úgy, hogy egy kisebb mennyiségű juhállományhoz, ahol itt beszélünk ilyen huszon pár darabról. És nyilván teljesen más a munkaképessége, a munkája, feladata egy 400 állományos birkaállománynál. Nálam kisebb feladatok vannak, nekem elég, hogyha segít összeszedni a karámba a birkákat egy kihajtásnál. Ha kint vannak és legelnek, akkor el tudom érte küldeni. Vagy hogyha éppen kint vagyunk és valamerre kanyarodunk és le tudom fektetni valahova, hogy ne menjenek rosszirányba a birkák. nekem ez már bőven elég, hogy tud segíteni.”

Országh Béla elmondta, a kiképzése könnyű, ösztönösen dolgozik az eb. Nehézséget csupán az okozott, hogy ne hátráltassák a kutyát ösztönei, ezt a folyamatot közösen együtt tanulták meg. Az állat tulajdonosa hangsúlyozta, egy tipikusan egygazdás kutyáról van szó, családoknak nem ajánlja. A nagy munkabírása miatti energiákat muszáj levezetnie, egy lakásban vagy egy kiskertben károkat is tehetne emiatt. A fajta iránt azonban megnövekedett az utóbbi időben a szakma érdeklődése is. Jelenleg is zajlik a sinka kutyák országos összeírása.

„Ugye pásztorok fejlesztették ki, ha mondhatjuk ezt így, saját maguknak, a saját céljaikra. Bennem ilyen kettős érzések vannak, hiszen egy olyan típus vagyok, aki szeret adni majd a jövő generációjának és az nagyon fontos, hogy ezt a kutyát meg tudjuk mutatni a jövő generációjának. Viszont azzal is tisztában vagyok, hogy ez úgy fog megtörténni, ha ez a kutya dolgozik ott, ahova való. És ott kell megőriznünk.”

A sinka valószínűsíthetően a Hortobágyon alakult ki, neve is innen származik. A térség tájnyelvében a szó simát jelent, ami utalhat testhez simuló szőrzetére. Fülei felállóak, hegyesek, farkuk kunkorodik. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségének elnöke szerint a fajtaállomány még mindig rendkívül heterogén, azonban felkarolták ezt a fajtát. Azon dolgoznak, hogy nemzeti szinten is elismerjék. Ehhez ki kell dolgozniuk a fajtastandardot, el kell ismernie a MEOESZ-nek és fajtajelöltként az Agrárminisztérium megfelelő bizottságába is be kell nyújtaniuk. Korózs András azénkutyám.hu-nak úgy nyilatkozott: „Amennyiben mindhárom folyamat sikeres, tizedik magyar fajtaként megkezdődik a sinka hosszadalmas tenyésztési programja. Ha ennek során kijön valamilyen jellegű hiba (egészségügyi, temperamentum, külleme), akkor lehet rajta módosítani, végül pedig a nemzetközi elismerést kérni.” A szövetség elnöke úgy gondolja, a sinkának lesz esélye, hogy először nemzeti szinten elismertté váljon.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal szervezték meg a Dog Beach Festet a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.
| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
Vigyázzunk a kiskedvenceinkre is a hőségben!
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Egy aknában rekedt az eb.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Keszthely
Svájci fehér németjuhász találkozó és sportnap volt a tóparton
| 2024. máj. 10. péntek 19:15 | Keszthely
Ismét megrendezik a kutyás sétát Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.