Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Negyed évszázada együtt a háborgó habokon
2023. dec. 12. kedd | Keszthely
Negyed évszázada együtt a háborgó habokon
Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a Parti Testvérek vitorlás testvériség. A jubileumot az alakulás helyszínén, a Helikon Hotelben ünnepelték meg. A Parti Testvérek 38 taggal működik jelenleg. A testvériség hagyományőrző céllal a kalózhagyományok nemesebbik részét hivatott fenntartani.

Így hangzik egy, a kalóz nyolcparancsolatból. A vitorlás testvériség 25 éve az oktálogó szerint él. A résztvevők kalózsapkát viseltek, vitéz vagy lovag becenevekkel illették egymást. Ez teljesen természetes, ha az ember egy szafarancsóra hivatalos. A szafarancsó a Parti Testvérek találkozójának elnevezése.

„A kalózkodás, az 16.-17. században dívott, akkor alakultak ezek a nagy kalóz társaságok Tortuga szigetén, a Karib-tengeren. És sok csintalanságot is csináltak, mint tudjuk, de ugyanakkor fantasztikus dolgokat is végrehajtottak, hát mi tulajdonképpen ennek a nemesebbik oldalát, mint hagyományőrzők visszük tovább.” nyilatkozta Kingszli Péter Lovag, a  Nemzeti Kapitány.

1998 március 28-án alakult az első Parti Testvérek magyarországi asztala, melyet Balatoni Asztalnak nevezték el. A asztal kifejezés 1-1 hajót jelképez. A Testvériség Olaszországból, a padovaiaktól kaptak felkérést, hogy nyissanak egyet ők is. Azóta 2 asztal található Magyarországon: a Balatoni és a Budapesti.

„Voltak mélyrepülések, voltak nehezebb időszakok, voltak akik elhajóztak, meghaltak, voltak akik kiléptek a testvériségből, de jelenleg is 38 taggal bírunk, a 2 asztalnál. Mi a lényege ennek? Gyakorlatilag az, hogy rendszeresen találkozunk, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Ami azt jelenti, hogy az alapszabályunkban az van, hogy legalább évente hétszer kell összegyűlni a tagoknak.” mondta el Horváth Ferenc Vitéz, a Parti Testvérek alapítótagja.

A testvériségben nagyrészt nyugalmazott tagok vannak, de folyamatosan várják a jelentkezőket közösségükbe. Azonban a csatlakoznak megvan a maga menete.

Szilágyi Miklós kapitány, Parti Testvérek Balatoni Asztala: „El kell hogy járjon a rendezvényeinkre a jelölt, és hogyha letelik a 2 év és ő is úgy gondolja, hogy szeretne közénk tartozni, illetve mi is, a testvériség úgy gondolja, akkor ünnepéjesen felavatjuk. Ez általában a Balatonon szokott történni, egy 2 árbocos főnix nevű vitorlás hajón, ami közel 30 évig az én tulajdonom volt.”


A Parti Testvérek Hungaria 25 éves jubileumi szafarancsán a velencei, padovai, messinai asztalok testvérei is részt vettek, akik szívükbe zárták a Balatont.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal szervezték meg a Dog Beach Festet a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.
| 2024. jún. 26. szerda 19:15 | Balaton
A vízimentők a balesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 20. csütörtök 19:15 | Keszthely
Általános iskolásokkal ismertették meg a vitorlázás és a Balaton szépségeit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:15
Balatoni Mozaik
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.