Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A szláv írásbeliség megteremtőire emlékeztek
2021. máj. 20. csütörtök | Zalavár
A szláv írásbeliség megteremtőire emlékeztek
A szláv írásbeliség megteremtőire, Szent Cirillre és Szent Metódra emlékeztek csütörtökön Zalaváron. A történelmi emlékparkban Soltész Miklós államtitkár elmondta, kiemelt fontosságú a magyar és a nemzetiségi kultúrák megőrzése. Hozzátette, az emlékpark léte üzenet, hogy megőrizzük és továbbadjuk kereszténységünket, hagyományainkat. Zalavár polgármestere, Lucz József az emlékpark bővítésének terveiről számolt be a jelenlévőknek.

A zalavári Szent Cirill és Szent Metód emlékműhöz 1987-ben érkeztek először a szláv népek megünnepelni a szláv kultúra és írásbeliség napját. A glagolita írás feltalálóinak több szobor is emléket állít a Várszigeten.

Az idei ünnepségen Soltész Miklós elmondta, ahhoz, hogy a mindennapi nehézségeken túl tudjunk lépni, példaképek kellenek, Cirill és Metód pedig az utat mutatják. Az államtitkár hozzátette, az elődök tette érték, amelyet a jövő generáció számára is meg kell őrizni.

„Nekünk feladatunk az, hogy az ő emléküket ápoljuk, őrizzük és mindenképp megmutassuk azt, hogy ebben a térségben – legyen valaki magyar,  bolgár, szlovák vagy bármilyen nemzethez tartozó – értéket közvetítenek. Meg is fogjuk ezt őrizni és bármiféle hatalmi központ – legyen az Brüsszel -  hogyha mindezt el akarja taposni, kultúránkat, nemzeteinket, nyelvünket el akarja venni, nem fog nekik menni, mert ezek azok a helyszínek, ezek azok az értékek, amik mindenképp erősítenek minket.” - emelte ki az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Soltész Miklós kiemelte, a keresztény kultúra megőrzése a gyermekek kezében van. Felhívta a figyelmet arra, a család és a közösség mindig mindenki számára kapaszkodót nyújt.Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, Zala megyében a kereszténység és a nemzet fogalma magától értetődő, ezt kell továbbadni a felnövekvő generációnak is.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló kiemelte, nagy öröm, hogy a magyar kormány támogatja a nemzetiségeket és 2014 óta parlamenti képviseletet is biztosít számukra. Elhangzott, régi álom, hogy a zalavári emlékpark nemzeti emlékhellyé váljon a szláv nemzetek számára. 

„Nagyon sok bolgársághoz, kultúrához kötődő fiatal van, itt az iskola, ahol bolgár nyelven tanítanak, kettő éve lassan van egy bolgár nyelvű osztály, ahol bolgár nyelven tanítanak. Nagy az érdeklődés, én úgy tudom a bolgárság iránt meg a bolgár nyelv iránt, a kultúra iránt, az énekek, a beszéd iránt, az írás iránt. Úgyhogy én bízom benne, hogy ez továbbra is tud folytatódni, és ahogy mondani szokták, nem csak megőrizni, hanem továbbadni lehet majd ezt a kultúrát a nemzedékeknek.” - tájékoztatott a bolgár nemzetiségi szószóló.

A Zalavári Történelmi Emlékpark kialakítása az 1980-as években kezdődött, ugyanakkor már 1946 óta folynak régészeti ásatások a területen. A XI. századi templom alapfalaira 1996-ban épült fel a Szent István kápolna rekonstrukciója, majd a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hozta létre a Kis-Balaton Házat. Az emlékparkba számos érdeklődő látogat el évről évre, Zalavár azonban a jövőben szeretné továbbfejleszteni a területet, hogy minél szélesebb rétegnek kínáljanak kikapcsolódási lehetőséget.  

„Szeretnénk a területet bekeríteni a korabeli, megfelelő kerítéssel vagy úgymond palánkrendszerrel, hogy a látogatók a belső területet ennek megfelelően tudják  látogatni és a külső terület lenne szabadon látogatható. A Szent István kápolna körül szeretnénk idővel kialakítani a zarándokoknak egy lakókörnyezetet, ahol megfelelően elhelyezve, korabeli épületekkel el tudnánk őket szállásolni.” - mondta el Lucz József, Zalavár polgármestere.

Az ünnepségen a Sármelléki Általános Iskola zalavári tagiskolájának bolgár tagozatos diákjai adtak műsort. A fiatalok verssel és énekkel köszöntötték a megjelenteket. Az esemény zárásaként az elöljárók elhelyezték koszorúikat Szent Cirill és Szent Metód emlékművénél.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A zsinagógánál felelevenítették a holokauszt borzalmait és kádist mondtak a résztvevők július első hétvégéjén.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
104 éve írták alá a trianoni békediktátumot, az évfordulón megszólaltak a keszthelyi harangok.
| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Keszthely
Harmadszorra szervezett programot a Keszthelyi Nemzeti Kör.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A magyar hősök emlékünnepe május utolsó vasárnapjára esik.
| 2024. máj. 21. kedd 19:15 | Keszthely
Zala és Keszthely is jelentős szerepet játszott a '48-as történésekben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.