Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 25 éves a Család Általános Iskola
2021. jún. 21. hétfő | Keszthely
25 éves a Család Általános Iskola
25 éves a Család Általános Iskola. A rendszerváltás után Zala megyében ez volt az első magániskola, mely ma is nevelésközpontú értékközvetítést folytat. A tanulólétszám most is folyamatosan gyarapszik, ezért e tanévtől új épülettel bővítették az intézményt. Az alapfokú tanítás mellett művészeti oktatást is folytat a ma már egyházi fenntartású iskola.

Csengőszó hívta útra a Család iskola ballagó diákjait. Ebben a tanévben 9-en búcsúztak az intézménytől. A 25 éve alapított iskola ma is a kezdetekkor megfogalmazott értékeket közvetíti: hagyományápolás, kereszténység, család, közösség. Az elmúlt negyed évszázad alatt nagy fejlődésen ment keresztül Zala megye elsőként alapított magániskolája.

„Kezdtük 12 tanulóval. A mai napig emlékszem a gyerekekre, szülőkre, mert igazából ahhoz kellett a bátorság, hogy egy előtte nem létező iskolába beírassák a gyereküket. 25 év múlva, most zártuk úgy az évet, hogy 95-en járnak az általános iskolába és 240-en pedig a művészetoktatásba. El kell mondani, hogy nem csak alapfokú általános iskolai képzést végez az iskola, hanem különböző telephelyeken pluszba még művészeti képzést is” - emlékezett vissza Keszey Tivadar alapító. 

A vezetés szerint nagy az igény és az érdeklődés az iskola iránt. Jövőre már 115 diákjuk lesz. A folyamatos gyarapodás miatt az idei tanévre az intézmény is bővült. A Hunyadi utcai anyaépület hátsó szomszédságában lévő épület megvásárlásával és átépítésével két új tantermet és irodákat alakítottak ki. A rendszerváltás utáni rendezetlen jogi környezetben az alapító Keszey Tivadarnak és családjának nehéz dolga volt a magániskola létrehozásában.

„Mindenki nagyon bizonytalan volt abba, hogy mi az, magániskola? Milyen történet ez, van-e létjogosultsága? Mert már egy csomó magánintézmény létezett, például az orvosok is magánorvosok voltak, már jöttek a maszekok, a magánzöldséges is, de hogy az iskola is magán legyen, ez újszerű volt. Ezekkel a fajta tartózkodásokkal, ezekkel a fajta ellenérzésekkel azért annak idején nekünk meg kellett küzdeni, de ez a 25 év azt bizonyította, hogy ezt sikerrel tettük” - fogalmazott az iskola alapítója. 

A magániskolát családi vagyonból hozták létre. A nevelésközpontú intézményt 2010-ben vette fenntartásába a konstantinápolyi ortodox egyház. Az alapítók szerint ez minőségi váltás volt, mely erkölcsi és anyagi biztonságot, stabilitást nyújt az iskolának.

"Nekünk, mint egyháznak nagyon fontos, hogy ebben az iskolában a gyerekek olyan értékeket sajátítanak el, amik keresztényiek, tehát a hitre nevelnek és hazaszeretetre" – nyilatkozta az fenntartó egyház képviselője, Arszeniosz Kardamákisz.  

A tanévzáró keretében avatták fel Szent Gergely szobrát. A tanulók és tanárok védőszentjét mintázó alkotást Orr Lajos szobrászművész készítette. A szökőkútra elhelyezett bronzszobor az új épületegyüttes udvarán kapott helyet. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 18. kedd 19:15 | Keszthely
A “Nemzeti összetartozás napja” alkalmából, de annak utóünnepléseként szerveztek a hétvégén egy családi napot egy keszthelyi étteremben.
| 2024. jún. 11. kedd 19:15 | Keszthely
A hagyományteremtő céllal megvalósított programnak a civil szervezet által épített pavilon adott otthont.
| 2024. már. 27. szerda 19:15 | Keszthely
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
| 2024. már. 27. szerda 19:15 | Gyenesdiás
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Keszthely
Családi programokkal, előadásokkal és közösségi eseményekkel készültek a helyi szervezők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.