Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület gyűjtésével újították fel a Vitéz-keresztet
2021. okt. 20. szerda | Gyenesdiás
A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület gyűjtésével újították fel a Vitéz-keresztet
A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület adománygyűjtésével újították fel a Vitéz-keresztet Gyenesdiáson. Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttatott Vitéz János és felesége Ságvári Anna. A szobrot Szabó István restaurálta, felújítására 250.000 forintot gyűjtött össze az egyesület.

A Vitéz-kereszt a 71-es főút és a Madách utca kereszteződésében található Gyenesdiáson. 1807-ben állíttatta Vitéz János és felesége Ságvári Anna a Gyenes és Diás közti határvonalra. Érdekessége, hogy felállításának évszáma kronosztikon formájában van feltüntetve, azaz a rajta olvasható latin szövegben rejlő római számok összeadásával kapjuk meg az 1807-et.

Ünnepélyes keretek között adták át a most felújított keresztény jelképet. Gál Lajos polgármester hangsúlyozta, Gyenesdiás évtizedek óta őrzi keresztény kultúráját, ezért fontosak a keresztek is, hiszen mindegyiknek külön jelentősége van. A Gyenes és Diás határán lévő Vitéz-kereszt például egy fogadalmi kereszt, ami egy 26 éves pert zárt le.

„Abban az időszakban, amikor is a diási emberek megharcoltak a jogaikért. Azokért a jogokért, amik itt a szőlőbirtokok és tényleg az itteni területek biztosította a megélhetésüket a családjaik számára. És ha úgy vesszük ez egy összefogáson alapuló 26 esztendő volt. A keresztény kultúra megőrzése segítette őket. Napjainkban is úgy érzem, hogy kell, hogy segítse a kereszt a kereszténységet és mindazokat a kisebb-nagyobb közösségeket, akiknek ez a támasza. Egy közösség, ha egy keresztet újít fel, napjainkban ez egy különleges dolog Európa-szerte talán.”

A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület két éve alakult. Gyenesdiási és keszthelyi fiatalokból áll, akik programok szervezésén kívül fontosnak tartják az örökségvédelmet is. Dongó Árpád egyesületi elnök elmondta, ezért jött a gondolat, hogy a gyenesdiási Vitéz-kereszt felújításában is szerepet kívánnak vállalni. 250.000 forintból tudták finanszírozni a munkát.

„Az egyesületünk tagjai eldöntötték, hogy ezt mindenképpen megcsináljuk. És akkor felmerült az is, hogy gyűjtünk rá adományt. Szerencsére egyesületi tagon kívül nagyon sokan adományoztak a kereszt felújítására, utána kerestünk hozzá egy megfelelő szakembert, aki nagyon szépen elvégezte a munkát."

A felújított keresztet Tüttő Ágoston diakónus szentelte fel. Ezt követően Gál Lajos polgármester és Hársfalvi György képviselő adták át az építményt. A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület célja, hogy további emlékművek felújításában is közre tudjon működni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2022. szep. 19. hétfő 16:06 | Keszthely
Három templomot is megnéztek az ingyenes sétán a kulturális örökség napjai rendezvényen.
| 2020. ápr. 20. hétfő 14:36 | Keszthely
Online korepetálásra is önkéntesek jelentkezését várja a Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.