Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Utcák, házak, lakosok, emlékek
2021. nov. 24. szerda | Keszthely
Utcák, házak, lakosok, emlékek
Hol volt a „Vasfüggöny söröző”, miért volt két mozi és ki lakott korábban a Tikosban? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat majd az olvasó Góth László hamarosan megjelenő kötetében. A keszthelyi születésű nyugalmazott egyetemi tanár tagnap este tartott előadást a Fejér György Városi Könyvtárban. Az Utcák, házak, lakosok és emlékek című irományt várhatóan januárban vehetik kézbe az olvasók. A vetített képes bemutatót nagy érdeklődés kísérte.

A keszthelyi „Vasfüggöny söröző” történetét is megismerhette a hallgatóság. Góth László elmondta, hogy a mai piac területén, 1986 után az egykori Unterberger utca 11 szám alatt nyílt sörkertet a lakók és a városvezetés sem nézte jó szemmel. Előbb vasrácsot, később pedig harmincöt folyóméter  hosszan, két méter magas, egybefüggő vaslemezelt kerítést állított fel a városvezetés, az üzemeltető erre falépcsőt épített a vendégeknek.

A Gyenesdiásról és Vonyarcvashegyről írt kötetei után határozta el Góth László, hogy gyerekkoráról, keszthelyi emlékeiről is összegyűjti és leírja az ide vonatkozó ismeretanyagot.A könyvet még nem veheti kezébe az olvasó, jelenleg a nyomdára várnak. A kötet a keszthelyi belváros egy részének emlékeit gyűjti össze. A szerző bemutatja a házakat, kik éltek ott, milyen üzletek, boltok működtek, ezek pedig a személyes emlékekkel egészülnek ki.

„Így született meg, hogy azok az utcák, amelyekben gyerekkoromba éltem – 1946-tól ’67-ig – azokat gyűjtöm össze és állítom össze. Így került bele a Hajdu utca, ma Bem utca, így került bele a Kisfaludy utca, a Fejér György utca és az Unterberger utca” - nyilatkozta Góth László, aki a Kisfaludy utca 14-ben született. Rajta kívül még egy egyetemi tanár, Kardos Zoltán látta meg itt a napvilágot, a szomszédban pedig egy leendő docens, Gárdos György született. Érdekesség, hogy mindannyiuk édesapja cipész volt. 1949-ben költöztek át a Hajdu utca 11-be.

A nyugalmazott egyetemi tanár elmondta, jó volt Keszthelyen gyereknek lenni: „A mi grundunk a piactér volt, amikor befejeződött a piac délelőtt, utána felszabadult az egész terület és a környékbeli gyerekek. Mi is ott játszottunk, rúgtuk a labdát, szórakoztunk, jól éreztük magunkat, szeretünk ott lenni.”

Az anyakönyveket egy internetes adatbázisból, a tulajdoni lapokat a megyei levéltárban gyűjtötte össze Góth László. A szerző elmondta, amikor elmegy egy ház előtt, rögtön eszébe jut, kik laktak ott. Felmerül benne, hogy mikor épülhetett a ház, milyen átalakulások voltak. Szívesen foglalkozik a múlttal.

„Egyetemi tanár voltam és akkor ott kellett a hallgatókat ellátni mindig információkkal, könyveket írtam, készítettem. Azóta is meg van bennem ez a készség és valamiképpen úgy érzem, hogy nekünk kötelességünk a következő generációknak átadni, illetve a fiatalokat megismertetni ezekkel a korábbi dolgokkal.”

A kötet várhatóan az év végén kerül ki a nyomdából. A Fejér György Városi Könyvtár és a szerző januárban szeretne egy dedikálással egybekötött programot szervezni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A múzeumoké volt a főszerep szombaton
| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Keszthely
Az újonnan alakult Civil Pódium Egyesület célja a közösségépítés.
| 2024. ápr. 19. péntek 19:15 | Keszthely
Május 6-tól újra lesz szülészeti fekvőbeteg ellátás.
| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Keszthely
A város jó gazdálkodásának köszönhetően van forrás, hogy a legrosszabb állapotban lévő utakat javítsák.
| 2024. már. 6. szerda 19:15 | Keszthely
Új előadássorozat indult a Fejér György Városi Könyvtárban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.