Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Felemelő dallamok karácsony előtt
2021. dec. 23. csütörtök | Keszthely
Felemelő dallamok karácsony előtt
Lelkileg is fel kell készülni az ünnepre, vallja mind a Helikon, mind a Kis Szent Teréz Kórus. Az Adventi kórushangversenyen egyházi énekek csendültek fel a Karmelita Bazilikában. A lélekemelő dallamokra sokan voltak kíváncsian, megtelt a templom. A két kórus a közös énekeken kívül külön-külön is készült művekkel.

Otto Fischer: Lennék bár kisharang című műve is felcsendült az adventi koncerten. A Helikon Kórus 34 éve örvendezteti meg közönségét az ünnepi dallamokkal. Tavaly a vírushelyzet miatt kellett kihagyniuk a sokéves hagyományt. Ebben az évben azonban újra lehetőségük nyílt arra, hogy a közönséget lelkiekben is felkészíthessék a karácsonyvárásra. Ezúttal egy közös munkával lepték meg a hallgatóságot.

„Régóta tervezgettük szokás szerint, hogy karácsonyi hangversenyt tartunk a Helikon Kórussal. És mindig úgy szoktuk, hogy templomban és utána pedig a kastély Tükörtermében. Klárika volt benne a remek partner, illetve a Kis Szent Teréz Kórus, hogy tudtunk együtt programot csinálni itt ebben a gyönyörű bazilikában. Tágas hely van, itt merünk énekelni.” - mondta el Kendeh Gusztávné karvezető.

A kórusok külön-külön is énekeltek a koncerten. Az ünnepkörhöz kapcsolódó egyházi művekkel készültek az énekkarok. A Kis Szent Teréz Kórus előadásában felcsendült többek között az Ó jöjj ó jöjj Üdvözítő, az A szép Szűz Mária, vagy Mozart Alleluja kánonja is. Az kórusoknak a pandémia miatt nem volt sok koncertjük idén, de örömmel énekeltek minden adódó alkalommal. A két énekkar hosszú ideje jó kapcsolatot ápol egymással.

„Mind a két kórus 1987-ben alakult. És amióta én vezetem a kórust, Évával nagyon jó a kapcsoltunk hosszú évtizedek óta. Többször énekeltünk már együtt és ez a COVID-helyzet hozta, hogy az idei évben többször. És enneknagyon-nagyon örülünk mi Kis Szent Teréz Kórus is és remélem, hogy a Helikon Kórus tagjai is, mert nagyon jól együtt tudunk énekelni, nagyon sok közös művünk van és az együtt muzsikálás öröme az nagyon jót tesz mind a két kórus lelkének.” - osztotta meg Pálné Szelencsik Klára karvezető.

A KÓTA-díjas Helikon Kórus a Magyar Kórusok Napja eseménysorozathoz kapcsolódva is énekelt. A Kodály Zoltán születésnapjához kötődő program során a híres zeneszerző, népdalgyűjtő művei csendültek fel. A Helikon Kórus Kodály Adventi énekét választotta ez alkalomból.

A két kórus közös énekléssel zárta adventi hangversenyét. Ezekkel a dallamokkal szerettek volna kívánni mindenkinek áldott, boldog és vírusmentes karácsonyt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. máj. 23. kedd 18:06 | Keszthely
Május a Szűzanya hónapja, a két csoport repertoárjában rengeteg olyan mű található, mellyel őt dicsőítik.
| 2022. jún. 29. szerda 18:17 | Keszthely
A Festetics-kastélyban adtak hangversenyt.
| 2022. ápr. 13. szerda 19:02 | Keszthely
A Helikon Kórus adományozott a Keszthelyen elhelyezett menekülteknek.
| 2021. feb. 2. kedd 17:34 | Keszthely
Az elismeréssel azokat tüntetik ki, akik sokat tesznek a kultúra ápolásáért.
| 2019. dec. 17. kedd 13:47 | Keszthely
A Karmelita Bazilikában adott adventi koncerten több szerző Ave Mariaja is felcsendült szombaton.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.