Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Régi szórakoztató készülékek a keszthelyi múzeumban
2022. jan. 4. kedd | Keszthely
Régi szórakoztató készülékek a keszthelyi múzeumban
Magyarországon egyedülálló a keszthelyi Rádió és Televízió Múzeum kiállítása. Nádler József több mint negyven éves gyűjtőmunkája idézi a rádiózásban, a televíziózásban a technika fejlődését, annak felhasználását.

Nádler József a keszthelyi Rádió és Televízió Múzeum tulajdonosa a Videoton elődvállalatának, a Vadásztölténygyárnak az első távirányítós televízióját mutatta meg a múzeumban. Ma már nagy ritkaságnak számít, csak gyűjtőknél található. A múzeumtulajdonos rádió és tévé műszerész, elektrotechnikus. Egészen fiatal korától gyűjti a régi televíziókat, rádiókat, zenegépeket, magnókat, lejátszókat. Általános iskolás korában már a barátaival készítettek detektoros rádiókat. A technikumi tanulmányai során szaktanára segítségével tett szert bővebb ismeretekre. Mára 1200 darabra duzzadt a gyűjteménye. A régi berendezéseket Nádler József maga restaurálja.

"Van egypár különlegesség, de ez úgy sikerült, hogy a szakmámból adódóan, ugye nem vitték el. Vagy…csinálja meg a tévémet,adok helyette ezt meg azt. Úgy gyűlt össze elég sok. De most már nagyon sokan behozzák az ország különböző részeiből. Nem dobják el. Tudják, hogy jó helyen van itt. S gyűlik-gyűlik. Volt, amit vettem, nagyon sokat kaptam. Azoknak a neve ki is van írva, aki ajándékba adta. Ezzel próbáljuk megtisztelni."- mondta el a gyűjtő.

A múltat felelevenítő érdekességek negyven éves gyűjtőmunka eredménye. A múzeum két nagy helyiségében mintegy 450 darab látható a gyűjteményből. Az 1930-as évektől található technikai csoda a kiállítótermekben. Minden darabon megfigyelhető a változás. Nem csak a működést, irányítást illetően, hanem formailag is. A készülékek egykor igazi bútordarabok voltak a családoknál. A tévék mellett a lemezjátszók fejlődését is végig kísérheti a látogató a múzeumban.  Nem csupán az asztalra, polcra rakható, megszokott formákat látni. Többfunkciós bútor beépített darabja is volt az 50-60-as években. Nádler József szívesen feltesz egy-egy bakelit korongot ma is, és megmutatja a látogatóknak, hogy azt a hangközvetítő berendezést, amit ma egyszerűen lemezjátszónak hívunk bizony jól kitalálták.Igazi látványosságok, egyedi darabok a rádiók soraiban is megtalálhatóak. A magyar rádiózás, melynek története 1925-ig nyúlik vissza, szinte minden fejlődési mozzanatát megidézi a tárlat, egészen a kezdetektől, a néprádión át napjainkig. Sok közülük, ahogy a tévék és a lejátszók is, ma is működőképes.

"Hát vannak ritkaságok. 1928-ból egy detektoros rádió erősítő. Ami nincsen egyetlenegy gyűjtőnek sem. Erre is büszke vagyok, de ezt Bécsből kaptam. "- adott tájékoztatást Nádler József.

A Rádió és Televízió Múzeum jelenleg egy belvárosi régi magtárépületben van.. Nádler József azt mondja, egy nagy leltárt készít a közeljövőben és ahol lehet, még bővíti a kiállított anyagot azokból a tárgyakból, amiket a műhelyében őriz évek óta. Sok szép darabot nem mutatott még meg a közönségnek. A gyűjtést továbbra is folytatja. Az egyedi, ritka daraboknak mindig örül és bízik abban, hogy gyűjteménye sok embernek visszahozza az emlékeit és örömet okoz.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2020. nov. 26. csütörtök 17:35 | Keszthely
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
| 2020. máj. 29. péntek 19:09 | Keszthely
Május 31-től már Keszthelyen is hallható a Mária Rádió.
| 2023. okt. 13. péntek 17:01 | Zalaegerszeg
A produkciókat a Helyi Televíziók Országos Egyesületének tagjai, köztük a Keszthelyi TV is műsorra tűzi.
| 2023. máj. 31. szerda 17:07 | Keszthely-Siófok
Átadták a Helyi Televíziók Országos Egyesületének Helyi Érték díjait.
| 2023. jan. 2. hétfő 16:14 | Keszthely
Január elsejétől Podlovics Pétert bízta meg a városvezetés a társaság vezetésével.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.