Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Használjuk helyesen a fényszórókat!
2022. feb. 22. kedd | Keszthely
Használjuk helyesen a fényszórókat!
A helyes lámpa használatra hívja fel a figyelmet a rendőrség. ” Rossz látási viszonyok között a nappali menetfény sok esetben kevés a jó látáshoz és a láthatósághoz!”. Az autókon több világítóberendezés van, a közlekedők sok esetben nem tudják, hogy melyiket és hogyan kell használni, pedig az időjárási viszonyok megváltozásakor fontos a baleset megelőzésben.

Az Európai Unióban forgalomba hozott autókon tíz éve szériafelszerelés a nappali menetfény, aminek a fényerejét úgy állították be, hogy a láthatóságot garantálja. A járművezetők gyakran korlátozott látási viszonyok között is csak a nappali menetjelző fényt használják. Számos baleset megelőzhető lenne a tompított fény használatával, ami a gépjármű láthatóságát elől és hátul is biztosítja. A lámpa helyes használatát rendelet szabályozza. Minden esetben érvényesülni kell a látni és látszani elvnek a közlekedésben!

"A tompított fényszóró használata lakott területen kívül kötelező!Lakott területen belül csak éjszakai körülmények ill. ha a látási viszonyok- sűrű hóesés,eső, köd, pára van. A nappali menetfény használata az teljesen szabályos lakott területen kívül,ugyanakkor hátsó lámpatesttel nem rendelkezik az autó a nappali fénnyel összefüggésben, ezért amennyiben korlátozottak lesznek a látási viszonyok, akkor hátulról a személygépkocsik nem lesznek láthatóak és ez fokozottan balesetveszéllyel jár."- mondta el Kun Gábor r.őrnagy.

A közlekedésben való biztonságos részvétel feltételeihez tartozik  a fényszórók megfelelő használata. A jogosítvány megszerzéséhez szükséges oktatáson kiemelt téma a biztonságos közlekedés!

"Az őszi és téli hónapok csapadékosabban. A forgalomban részvevő járműveket éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett ki kell világítani tompított fényszóró és helyzetjelző lámpákkal. Nagyon fontos és hozzá kéne tenni, hogy a ködlámpák téli, ködös időjárási körülmények között csak indokolt esetben használhatók. Sűrű köd ill. hóesésben. Tiszta időben tilos használni mert vakítanak és a járművezetőket zavarják."- adott tájékoztatást Németh András szakoktató.

A közlekedésben való részvétel előtt nagyon fontos a biztonsági berendezés átvizsgálása . A kormány és fékberendezés mellett a világító-és fényjelzők ellenőrzése is. Az izzók fényereje évek alatt csökkenhet, cserére szorulhatnak. A lámpákat a szennyeződéstől meg kell tisztítani  a megfelelő fényerő folyamatos eléréséhez. Ne felejtsük el korlátozott látási viszonyok mellett, hogy nem elegendő a nappali menetfény használata. Kapcsoljuk fel a tompított világítást is! –hívja fel a közlekedők figyelmét a rendőrség.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 12. szerda 19:15 | Keszthely
Lezajlott a Közlekedik a család területi fordulója Zalaegerszegen.
| 2024. máj. 15. szerda 19:15 | Balatongyörök
Egyre több vasparipás jelenik meg az utakon.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely önkormányzata és a Generali a Biztonságért Alapítvány jóvoltából létesült okoszebra a Tapolcai úton.
| 2023. dec. 4. hétfő 15:51 | Türje
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
| 2023. nov. 9. csütörtök 16:28 | Keszthely
Növekszik a csapadékosabb napok száma, a vizes utakon pedig nagyobb lehet a balesetek esélye.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.