Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Fákat ültettek a "10 millió fa" program keretében
2022. már. 29. kedd | Vonyarcvashegy
Fákat ültettek a "10 millió fa" program keretében
Fával a környezetért, az egészségért!Az utóbbi években egyre több felhívás, hazai és nemzetközi kezdeményezés indult arra, hogy faültetéssel próbáljuk megállítani, vagy legalább lassítani a klímaváltozást. Fát ültettek Vonyarcvashegyen is a „10 millió fa” program keretében.

Ragasztják a figyelemfelhívó plakátokat a vonyarcvashegyi strandon. Az igényesen kialakított fürdőhelyen nagy gondot fordítanak a tisztaságra és a környezetszennyeződés megelőzésére.  A 10 millió fa néven indult mozgalomhoz már a kezdetekben csatlakozott Vonyarcvashegy. Fontos, hogy olyan zöld és klímabarát beruházásokat végezzenek, amivel a Földünk fenntarthatóságát elősegítik.

"Tavaly már elültettünk több mint 50 facsemetét elültettünk és idén is úgy gondoltuk, hogy folytatni fogjuk tovább. Most itt vagyunk a vonyarcvashegyi Lido strandon, a méltán népszerű öt csillagos strandunkon. A tavalyi évben egy különös- három különdíjat kaptunk- az egyik most idepasszol. Mégpedig a Balaton –felvidéki Nemzeti Parktól az élőhely megmentéséért és a zöld felületetek újragondolásáért kaptuk ezt a díjat, amit nem csak szeretnénk megkapni, hanem fenntartani is szeretnénk ezt a szemléletet."- mondta Pali Róbert polgármester.

A fásítási program kivitelezésében a község gazdától kaptak szakmai segítséget az emberek . Civil szervezetek, magánszemélyek kapcsolódtak be a faültetésbe. A Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület 100 ezer forintos támogatást adott a fák megvásárlásához.

"Sokan azonosulnak ezzel a gondolattal, hogy fát ültetni annyit jelent, mint az emberiségnek a gyermek produkálása. Tehát fát ültetni, a jövőt! Nem véletlen, hogy a keleti kultúrákban óriási nimbusza van a fának. Talán visszatetsző, de a mai korban ezt már ringy-ronggyá szaggattuk ezt a témát. De mindig a szóbuborékokban vagyunk. Tehát nagyon ideális az, hogy zöldítsünk, meg fákat ültetünk, de senki nem mozdul."- mondta el az egyesület elnöke, Dr. Bartos Attiláné.

A természet megóvásáért nem csak fát ültetnek a vonyarci emberek. A   fenntartható és klímabarát világ elérésért dolgozó Klímabarát Települések Szövetségéhez is csatlakozott a nagyközség.

"A mögöttes gondolat az volt, hogy össze tudjuk gyűjteni azokat a lépéseket ill. teendőket amik a klímaváltozással, éghajlat változással kapcsolatos problémákra megoldást találhatnak, Ez  a gyakorlatban azt jelenti, hogy készül majd egy klímastratégia, egy települési klímastratégia."- nyilatkozott Jónás Gergely külső szakértő.

Amíg az éghajlatváltozás negatív hatásait kiküszöbölő  településszintű tervek elkészülnek, tovább folyik a zöldfelület megőrzési, virágosítási és fásítási program. 2022-ben további 80 fa elültetést tervezik az üdülőközségben. Növények és eszközök beszerzésére az önkormányzat egymillió forintot különített el.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. nov. 29. szerda 15:33 | Keszthely
Elkezdték az első új fasor telepítését a Keszthely – A fasorok városa programban.
| 2023. jún. 27. kedd 15:33 | Keszthely
A szakemberek szerint még tavaly mérgezhették meg a növényt, ki kellett vágni.
| 2023. jún. 19. hétfő 15:29 | Balatongyörök
A Bakonyerdő Zrt. rendezte az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlését.
| 2023. már. 24. péntek 17:29 | Keszthely
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
| 2023. jan. 30. hétfő 17:00 | Balatongyörök
Továbbra is óriási az érdeklődés a települések fásítására.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.