Tányérdesszerteket, pohárkrémeket, bonbonokat és monodesszerteket is készítettek a kurzuson. Utóbbi kreációk önmagukban fogyasztható, már-már kifinomult műalkotásnak tűnő, különleges édességek.
Hajdi Lászlóné cukrász: „Nekem az hogy a bonbonnal tudtam most foglalkozni, az nagyon felemelő érzés, tehát a csokoládéval, a fehérrel is, az étcsokoládéval. Ez egy más világ, ez egy teljesen más világ mint a krémek meg mousse-ok. Fantasztikus jó érzés, hogy megtanulhattam.”
Két édességgel Bakonyi Károly előtt tisztelegtek. A Cserszegi Fűszerest aranymazsolás fehércsokoládés zselével készült bonbonba és egy kókuszos, aszalt barackos édességbe is belecsempészték. Nagy tapasztalattal rendelkező, zalai származású desszert séf oktatott. Jakabfi Dávid Európa-szerte tart kurzusokat és a témában két könyve is megjelent.
„Készítettünk laktóz- és gluténmentes elemekből desszerteket és állati tejszín, mascarpone felhasználásával könnyű desszerteket. Különböző technikákat hoztunk, például mousse készítés volt a tanfolyamon, sablé, különböző francia eredetű desszert elemeket raktunk össze” - nyilatkozta Jakabfi Dávid desszert séf, a képzés vezetője.
A Balaton-régióban fontos a vendéglátás minősége. A képző helyeknek meg kell felelni a kor kihívásainak. Ezért hozták létre a Balatoni Gasztroakadémiát. Három településen szerveztek kurzusokat. Naprakész, használható elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthattak el a résztvevők.
Szabó Károly kancellár: „A három Balaton-régióban érintett centrum – a veszprémi, a siófoki és a zalaegerszegi – ezekkel az emelt szintű szakmai képzésekkel a végzett szakembereknek segít abban, hogy rövidebb kurzusokban, emelt szintű képzésekkel, turizmus-vendéglátás területén minden igényt ki tudjunk szolgálni.”
A szakképzési centrumok összefogása keretében a tanműhelyt is fejlesztik a keszthelyi VSZK-ban. A modern konyhával együtt ágazati képzőközpontot hoznak létre, melyben a vállalkozásokkal együttműködve oktatják a leendő vendéglátósókat.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV