Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A békáknak is kell a segítség
2022. máj. 10. kedd | Keszthely
A békáknak is kell a segítség
Segítsünk a békáknak! Számos kétéltű fordul elő a településeken, amelyek a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve sínylődhetnek. A bajba jutott állatok gyorsan és egyszerűen kimenekíthetőek, erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az úthálózatok mellett a tavaszi időszakban gyakran látni békamentő kerítést. Az állatok kora tavasztól indulnak meg a tavak felé. A szaporodáshoz és peterakáshoz vízre van szükségük. Ilyenkor gyakran esnek áldozatul a forgalomnak. Ezt akadályozzák meg a kerítések.

Számos esetben találkozhatunk békával ingatlanjaink környezetében is. Az emberre ártalmatlan állatok hozzájárulnak a települések biológiai sokféleségének védelméhez. Éppen ezért ajánlott augusztusig néhány alkalommal ellenőrizni a vízóraaknákat, ahonnan könnyen kimenthetjük a bajba jutott kétéltűeket. Segíthetünk azzal is, ha építünk nekik menedéket.

„Az aszálynak az egyik következménye az, hogy nincsenek ilyen vizes élőhelyek, tehát nem tudnak párosodni, nem tudnak petéket rakni. És ez óriási veszteség, így tudnak az állományok évek alatt összeomlani. És sajnos van egy olyan hatása a kora tavaszi aszálynak, hogy ezek a szárazföldi békafajok elképesztő nagyságrendűen jóval több, mint 50%-ban pusztulhatnak és pusztulnak bele a talajba.” - mondta el Orbán Zoltán az MME szóvivője.

Magyarországon három gyakori szárazföldi fajjal találkozhatunk. Ilyen a zöld és a barnavarangy, a zöld levelibéka, de barna ásóbéka is előfordulhat egyes helyeken. A vizek kecskebékák, tavi békák kuruttyolásától hangosak. A békamentésnél elengedhetjük az állatokat egy bokor tövénél, farakásnál vagy a komposzt mellett is, vagy elszállíthatjuk a legközelebbi vizes helyre is.

A békák segítése azért is nagyon fontos, hiszen a ragadozó életmódot folytató, puhatestűeket, illetve rovarokkal táplálkozó szárazföldi egyedek jelentős szerepet játszanak a biológiai védekezésben. Ezért hasznosak például a mezőgazdaságnak is, hiszen a legújabb kártevőket is elpusztítják.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2023. okt. 19. csütörtök 14:39 | Keszthely
Idén is csatlakoztak az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” kezdeményezéshez.
| 2015. ápr. 3. péntek 14:06 | Fenékpuszta
Békaterelőket helyezett ki a nemzeti park és a rendőrség a 76-os úton a Zala híd előtti szakaszon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Diagnózis
18:35
Göcsej Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:11
Természetvédelem határok nélkül
20:33
Savaria Filmfesztivál
21:00
Diagnózis
21:35
Göcsej Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.