Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A balatoni hal visszatért
2022. júl. 14. csütörtök | Balatonboglár
A balatoni hal visszatért
Kilenc év után újra balatoni hal kerülhet az éttermek kínálatába. Az eredetmegjelöléssel védett, uniós oltalom alatt álló termék a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Halker Kft. együttműködésének köszönhetően juthat a fogyasztók asztalára.

2-2,5 kilogramm közötti pontyokat dolgoznak fel a balatonboglári üzemben. A konyhakész termékek a balatoni tógazdaságokban, szigorú minőségi követelmények betartásával nevelt halakból készülnek.

„Két halfajt és két tájfajtát használunk, az egyik a ponty faj, a másik pedig a süllő. A pontyon belül használjuk a balatoni sudárpontyot és a varászlói tükrös tájfajtánkat. Ez a kettő tájfajta, ami hivatalosan bejegyzett és a Balaton vízgyűjtőjén élő és szaporított tájfajta” - mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. 

Tiszta, a halfajra jellemző, mellékíz nélküli termék előállítása a cél, amihez alacsony zsírtartalmú halakat kell termelni. A feldolgozott készítmények elő- és mélyhűtött formában kerülnek a fogyasztókhoz. A balatoni hal feldolgozását végző üzemben 540 főt alkalmaznak.

Gödry Zoltán, a Halker Kft. tulajdonos-ügyvezetője: „Részt vehetünk a balatoni hal népszerűsítésében, gyártásában, forgalmazásában. Örömmel vágunk ebbe a projektbe  és nem csak azért, mert nincsen hasonló minőségű termék a piacon, hanem azért is, mert szívügyünk a Balaton, a balatoni hal.”

A Halgazdálkodási Zrt. célja az, hogy azt a gasztronómiai minőséget érjék el, amit a Balaton nyújt. Ehhez a társaságnak vissza kellett szerezni azokat a tógazdaságokat, melyek egykor a Balatonnal kapcsolatban álltak. A Balatoni hal brand létrehozását az Agrárminisztérium is támogatta. A tárca célja, hogy az egy főre eső éves halfogyasztás 2030-ra elérje a 7,6 kilogrammot. 

„Arra törekszünk és minden eszközzel támogatjuk, hogy visszaadjuk a balatoni hal illő rangját. Reméljük, hogy a vásárlók és a fogyasztók partnereink lesznek. Bizakodásra ad okot, hogy a halfogyasztás lassan, de folyamatosan nő Magyarországon. 2013 óta 18,5 százalékkal növekedett ez a fogyasztás” - fogalmazott Nagy István agrárminiszter. 

A balatoni hallal elsősorban a vendéglátó egységeket látják el mostantól. A kisfogyasztók is megvásárolhatják a termékeket Siófokon, Balatonbogláron, Keszthelyen és Veszprémben.

Hőársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2025. okt. 20. hétfő 19:15 | Keszthely
Százhúsz esztendővel ezelőtt született Mikus Gyula festőművész. Az évforduló alkalmából egy kültéri kiállítás nyílt a városban.
| 2025. okt. 20. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Megkezdődött az egész Balatont érintő iszapkotrás. Most a Keszthelyi-öbölben dolgoznak.
| 2025. okt. 17. péntek 19:15 | Siófok
Új szintre emelték együttműködésüket a rendőrök és a meteorológusok.
| 2025. okt. 17. péntek 19:15 | Keszthely
A Vízügy és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet is úgy véli, nem kell aggódni az alacsony vízállás miatt.
| 2025. szep. 10. szerda 19:15 | Keszthelly
A Balaton helyett a Mura folyó és újabb karsztbázisok vize folyhat a csapból a tó körül.
 
 
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hargita Tv
18:52
Göcsej Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
A keszthelyi fehér ember
20:36
Savaria Filmfesztivál
20:45
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hargita Tv
Balatoni Krónika Archívum
 
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.