Huszárok felvezetésével indult el a szüreti menet Sármelléken. Lovas fogaton utazott a bíró és a bíróné, szőlőlevéllel borították a terepjárót, dottón, teherautón és kerékpáron vonult a faluban a díszes kompánia.
„Itt születtek a szüleim és én is itt laktam negyedik osztályos koromig és a fiam is huszár, ő is fenn ült a lovon, őt jöttem megnézni. Egyébként minden évben kijövünk és minden évben a sármelléki szüreti felvonulás hosszú és nagyon jó, hosszú a menet és sokan vannak” - mondta a menetet figyelő Molnár Beáta.
A falu több pontján hírét vitték, hogy vigadalom van Sármelléken. Néptáncosok hívták a közönséget az ünnepre. A mai napra mindenki félretette a metszőollót. A szüret a vége felé közeledik, már forr a fehérszőlőből kinyert must.
„Nem mondanám, hogy nagyon büszkék lehetünk a cukorfokra, 17-es lett,a mi azért elfogadható. Majd az otellót meglátjuk, amíg az idő kitart, míg nem lesz sok eső, akkor had maradjon, ameddig tudjuk, tartjuk” - tudtuk meg Kámán Ferenc szőlősgazdától.
A szüreti vigasságot 30 éve rendezik meg a faluban. Mindig ugyanabban az időpontban.
Horváth Tibor polgármester: „Én úgy gondolom, azért fontos ez egyrészt, hogy a hagyományokat is visszük tovább és ilyenkor megmozdul a falu apraja, nagyja, hiszen ez egy nagyon jó közösségépítő hagyományos rendezvényünk.”
Hagyományos szüreti étel a birkapörkölt. A legtöbben sertést, marhát vagy csirkét választottak alapanyagnak a főzőversenyhez. A birkahús több előkészületet kíván és gyakorlatot a szakácsoktól.
„A bárányt sokkal nehezebb, mert ő neki más ízesítés kell. Nagyon vigyázni kell, mert ha igen faggyús, vagy még szopik, teljesen más íze lesz, meg itt a paradicsommal, paprikával nagyon óvatosan kell bánni” - árulta el Kurucz Barnabás.
A főzőverseny kikötése az volt, hogy pörköltalapú ételt kell készíteni. 15 gárda izzította a bográcsot. A rendezvényen színpadi programok is voltak.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV