Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Történelmi-irodalmi felfedező túra Keszthelyen
2022. nov. 7. hétfő | Keszthely
Történelmi-irodalmi felfedező túra Keszthelyen
Történelmi és irodalmi szempontból kiemelkedő jelentőségű helyszínekre invitálta az érdeklődőket a Balatoni Múzeum. A felfedező gyalogtúra két helyszínt érintett: elsőként a temetőben, majd a Szendrey Júlia-emlékháznál kaptak fontos helytörténeti információkat a résztvevők.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendezték meg a városismereti sétát. Az eredetileg korábbra tervezett, de a kedvezőtlen időjárás miatt szombatra halasztott programon sokan vettek részt - annak ellenére, hogy barátságtalan, szeles idő jellemezte ezt a napot is.

Józsa Sándor az interneten találta meg a gyalogtúra meghívóját. Elmondta: "Én úgy gondoltam, hogy nincsen emlékkönyvem, de az emberi így lapozgat, mint egy jelképes emlékkönyvében, és ez egy üres lap volt. A keszthelyi Szent Miklós temetőről nincs az embernek egy képe. Úgyhogy ezért jöttem el megnézni, hogy tulajdonképpen ez egy régi város volt, aztán temető, és most már egy - idézőjelben - bezárt temető. Kíváncsi voltam az értékeire."

A Balatoni Múzeum munkatársai már több hasonló sétát tartottak különböző témákban. Haász Gabriella főmuzeológus a mindenszentek után, az egyéni megemlékezések folytatásaként invitálta a gyalogtúrára a résztvevőket. Fontos történelmi, irodalmi, helytörténeti jelentőségű sírokhoz, helyszínekhez látogattak.

A Szent Miklós temetőben mintegy húsz-huszonöt helyszínt látogattak meg. A program célja, hogy a helyiek ismerjék meg és még intenzívebben kapcsolódjanak lakóhelyükhöz, szülőhelyükhöz. Haász Gabriella biztos abban, hogy mindennapjaink során azért megyünk el a múlt értékei mellett, mert nem tudunk róluk. "Olyan síremlékekhez, objektumokhoz megyünk, amik valamilyen keszthelyi híres család, vagy Keszthelyhez kötődő híres embernek a sírja; vagy pedig művészi, történeti szempontból fontos és értékes, védett síremlék, és ezért érdemes a figyelemre. Utána pedig a séta második részében a Szendrey-telepi Szendrey Júlia, újmajori Szendrey Júlia emlékházat keressük fel" - tette hozzá.

A sétán kiderült: sajnos sok síremlék és objektum nincs jó állapotban; felújításra, védelemre szorulnak. A program nem csak lelki feltöltődést jelentett a résztvevőknek, hanem egyfajta mozgásterápia is volt, mivel a helyszíneket gyalogosan, három-négy kilométer megtételével látogatták végig.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2019. már. 21. csütörtök 19:04 | Balatonszentgyörgy
Megújult a balatonszentgyörgyi Művelődési Ház mögötti Millenniumi Emlékpark.
| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Balatongyörök
Hét balatongyöröki pincészet kínálta a hétvégén saját, tájjellegű borait a “Tavaszi Becehegyi Bortúra” borkóstoló keretében.
| 2024. már. 18. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Keszthely
Szakmai tanácskozást követően megtekintették Keszthely látnivalóit.
| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Az erdész szakma iránt érdeklődőket várták a Nagymezőre.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.