Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Gondoskodjunk a téliesítésről!
2022. nov. 22. kedd | Keszthely
Gondoskodjunk a téliesítésről!
Ne feledkezzünk meg az ivóvízhálózat téliesítéséről! Erre hívja fel a figyelmet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A vízmérők elfagyása vízelfolyást okozhat, javítása pedig jelentős anyagi terhet jelent a fogyasztóknak. A vízórák mellett a növényekre is figyelmet kell fordítani, az éjszakai fagy ugyanis az érzékeny virágokat is tönkreteheti.

A tél közeledtével fontos a vízórák védelme. Visszatérő probléma ugyanis a vízmérők elfagyása. A DRV egy átlagos fűtési szezonban több száz ilyen esetet regisztrál. 2017-ben az extrém hideg télen 6000 eszköz fagyott el működési területükön, ekkor egymillió liter víz folyt el. A fagyást megelőzni megfelelő szigeteléssel lehet. Fontos, hogy a lebúvónyílást záró aknafedlap pontosan illeszkedjen, ne hagyjunk hézagokat. A kültéri vízaknákat és csapokat is vízteleníteni kell. A vízmérők rendszeres ellenőrzése a felhasználók jogszabályban rögzített feladata.

„Hogyha fagyás miatt megrongálódik ez a vízmérő, ezt javítani kell, esetleg cserélni kell, illetve az új mérőt hitelesíteni, valamint az elfolyt víznek a díját is ki kell fizetni. Ez tetemes költségbe verheti a felhasználót, ami egy ilyen téli, amúgy is fűtési szezonban nem szükséges, jó lenne elkerülni. Az elfagyott vízmérő cseréjének a díját a felhasználónak kell fizetnie, ez a vízmérő átmérője alapján van kalkulálva és a legkisebb 15 mm-es külső átmérőjű vízmérőnél is ez 40.767 forint.” - mondta el Lakatos Edina a DRV sajtószóvivője.

A kültéri növények védelmére Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök is felhívta a figyelmet. A cserepeket célszerű jutazsákkal körbevenni, így megelőzhetjük, hogy átfagyjanak. Hungarocell darabokkal és mulccsal is szigetelhetünk. Nem szabad azonban elfeledkezni az öntözésről sem főként az örökzöldek esetében. A mediterrán növényeket érdemes fagymentes helyre vinni. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő citrusfélék és leanderek teleltetéséről a kertészetekben mindig tájékoztatják a vásárlókat.

„Általában az emberek szeretnek az interneten utána kutakodni a dolgoknak. Vannak azonban fals információk fent az interneten, azért mindig érdemes rákérdezni szakembernél, hogy mi a véleménye róla. De tudatosan jönnek. Főleg a leander még mindig nagy sláger, de egyre többen vásárolnak citrusféléket. Ugye lévén, hogy nagyon sok citrusnak a héja felhasználható ugye süteményekbe. És így vegyszermentes gyümölcsöket tudunk szüretelni. Fontos, hogyha megfelelő helyen vannak teletetve, akkor ők ugyanúgy fognak virágozni.”

A szakember hangsúlyozta, egy 10 Celsius fokos, világos helyiség tökéletes a teleltetésre. Amennyiben csak fűtött lakásba tudjuk ezeket elhelyezni, valószínűleg ledobja majd leveleit a növény. A locsolásról télen is gondoskodni kell, a tápoldatozással azonban finoman kell bánni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

 

| 2020. dec. 1. kedd 19:07 | Keszthely
A Helikon Kastélymúzeum Madárparkjában is felkészültek a télre.
| 2020. nov. 23. hétfő 19:07 | Keszthely
Takarókkal, élelemmel tudunk segíteni a menhelyeknek, ebtelepeknek élő állatoknak.
| 2020. nov. 2. hétfő 17:16 | Keszthely/Balatongyörök
Zárjuk az ajtókat, ablakokat, a rácsok és a riasztó is jó szolgálatot tehet ilyenkor.
| 2019. okt. 17. csütörtök 19:05 | Keszthely
Megkezdődött a kikötőkben a hajók téliesítése.
| 2024. már. 19. kedd 19:15 | Zalaszántó
Az idén a szokásosnál korábban bújt elő a medvehagyma a környékbeli erdőkben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.