Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nő a halfogyasztás az adventi időszakban
2022. nov. 30. szerda | Keszthely
Nő a halfogyasztás az adventi időszakban
Jelentősen növekszik a halfogyasztás az adventi időszakban, erre mutattak rá szakemberek. Ennek ellenére az európai átlaghoz képest a magyarok kevés halat esznek. Becslések szerint a haltermelők és a halboltok akár egész éves forgalmuk 60-70 %-át ilyenkor bonyolítják le.

Frissen méri le az eladó a kiválasztott halat az egyik keszthelyi halboltban. A legtöbb a pontyból és a harcsából fogy, de karácsony előtt sokan keresik még a fogassüllőt is, ami évközben nem annyira jellemző. Magyarországon egy ember átlagosan 6,4 kg halat fogyaszt évente, ennek több mint 30%-a az év végére tehető. Az ünnepekre készülődve a halboltokban is megnő a választék, és többen térnek be vásárolni.

„Most a karácsonyi időszakban megnövekszik ilyenkor a fogyasztás. Nagyon sokszor csak ilyenkor fogyasztanak halat egyáltalán az évben. Évközben is nyitva vagyunk végig, természetesen, de ilyenkor sokkal erősebb a forgalom is, meg sok minden más is sokkal több fogy, mint ahogy szokás.”  -mondta Balogh Bence a Balatoni Halak Boltjának tulajdonosa.

A halfogyasztás minden évben emelkedik, ami annak is köszönhető, hogy nő a feldolgozottságuk. A hazai étkezési halakat sokkal kevesebben fogyasztják még mindig, mint az import termékeket. Szakemberek rámutattak, ha frissen piacra került halat eszünk az környezetvédelmi szempontból is jobb, mint a messziről behozott, fagyasztott állapotú, tengeri társai. Pozitívum viszont, hogy egyre tudatosabbak a vásárlók.

 „Havonta egyszer, de az az igazság, hogy csak a balatoni halat szeretjük leginkább, meg a friss halat. Mirelitet nem szoktunk venni, úgyhogy itt szoktunk általában vásárolni.” - mesélt szokásairól Dr. Szendrődi Miklósné.

Az elmúlt években egyre népszerűbb ételnek számít a hal számos hasznos élettani hatása miatt. Víztartalma jelentős, ezért könnyen emészthető. Emellett jó minőségű fehérjét tartalmaz, ami az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez is hozzájárul. Ezért a táplálkozási tanácsadók azt javasolják, hogy ha tehetjük, legalább kéthetente iktassuk be étrendünkbe. A hal kiváló alapanyaga a krémeknek, leveseknek, salátáknak, de sült, rakott, és pörkölt formában is elkészíthető.

Farkas Adél - Keszthelyi TV

 

| 2025. dec. 15. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Együtt gyújtott gyertyát Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Vállus
| 2025. dec. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Számos programmal várták az érdeklődőket.
| 2025. dec. 9. kedd 19:15 | Cserszegtomaj
Az adventi forgatagban a forralt bor mellett számos terméket lehetett megvásárolni.
| 2025. dec. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A második adventi gyertya lángja gyúlt fel a hétvégén a Fő téren.
| 2025. dec. 2. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Kézműves foglalkozással, szarvasetetéssel és a Mikulással kedveskedtek az érdeklődőknek a Festetics Imre Élményközpontban.
 
 
00:00
Képújság
06:00
Sporttárs
06:33
Zalai krónika
06:48
Savaria Filmfesztivál
06:53
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
09:00
Sporttárs
09:33
Zalai krónika
09:48
Savaria Filmfesztivál
Balatoni Krónika Archívum
 
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.