Frissen méri le az eladó a kiválasztott halat az egyik keszthelyi halboltban. A legtöbb a pontyból és a harcsából fogy, de karácsony előtt sokan keresik még a fogassüllőt is, ami évközben nem annyira jellemző. Magyarországon egy ember átlagosan 6,4 kg halat fogyaszt évente, ennek több mint 30%-a az év végére tehető. Az ünnepekre készülődve a halboltokban is megnő a választék, és többen térnek be vásárolni.
„Most a karácsonyi időszakban megnövekszik ilyenkor a fogyasztás. Nagyon sokszor csak ilyenkor fogyasztanak halat egyáltalán az évben. Évközben is nyitva vagyunk végig, természetesen, de ilyenkor sokkal erősebb a forgalom is, meg sok minden más is sokkal több fogy, mint ahogy szokás.” -mondta Balogh Bence a Balatoni Halak Boltjának tulajdonosa.
A halfogyasztás minden évben emelkedik, ami annak is köszönhető, hogy nő a feldolgozottságuk. A hazai étkezési halakat sokkal kevesebben fogyasztják még mindig, mint az import termékeket. Szakemberek rámutattak, ha frissen piacra került halat eszünk az környezetvédelmi szempontból is jobb, mint a messziről behozott, fagyasztott állapotú, tengeri társai. Pozitívum viszont, hogy egyre tudatosabbak a vásárlók.
„Havonta egyszer, de az az igazság, hogy csak a balatoni halat szeretjük leginkább, meg a friss halat. Mirelitet nem szoktunk venni, úgyhogy itt szoktunk általában vásárolni.” - mesélt szokásairól Dr. Szendrődi Miklósné.
Az elmúlt években egyre népszerűbb ételnek számít a hal számos hasznos élettani hatása miatt. Víztartalma jelentős, ezért könnyen emészthető. Emellett jó minőségű fehérjét tartalmaz, ami az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez is hozzájárul. Ezért a táplálkozási tanácsadók azt javasolják, hogy ha tehetjük, legalább kéthetente iktassuk be étrendünkbe. A hal kiváló alapanyaga a krémeknek, leveseknek, salátáknak, de sült, rakott, és pörkölt formában is elkészíthető.
Farkas Adél - Keszthelyi TV