Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Húsvéti készülődés, tojásfa díszítés Gyenesdiáson
2024. már. 27. szerda | Gyenesdiás
Húsvéti készülődés, tojásfa díszítés Gyenesdiáson
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés. Igazi közösségi összefogásban, az eddigi hagyományokat több új elemmel gazdagítva tartották meg az ünnepváró rendezvényt. Idén először tojásfát is készítettek.

A húsvéti készülődés jegyében számos programmal készültek Gyenesdiáson. A kiscsibék is a gyerekek kedvencei voltak, de tyúkot, kecskét is hoztak a szervezők, ezeket az állatokat meg is lehetett simogatni. Sok kislány tésztából készített nyuszisüteményt. Veress Léna a részletekbe is beavatott bennünket: "Tojássárgával össze kell ragasztani a fejével a tojást, utána van ilyen piros színezet, utána fogsz egy ilyen pici golyót, rárakod az arcára, utána fogsz még egy orrot, és akkor azt is rányomod."

Kézműveskedés, játszóház és babaruha börze, tojásfestés, dekorációk készítése egyaránt szerepelt a húsvéti készülődés programjában. A gyerekek láthatóan nagyon élvezték a családias hangulatú rendezvényt.

Gyenesdiás polgármestere, Gál Lajos is segített a tojásfa díszítésében. A főút melletti fácskát a helyi lakosok dekorálták - fiatalok és idősebbek egyaránt. A Művelődési Ház a Gyenesdiási Nyugdíjas Klubbal összefogva elsőként építette be a húsvéti készülődés elemei közé a tojásfa készítését. A kéthelyi, hasonló kezdeményezés inspirálta őket. "Eldöntötték a nyugdíjasok, hogy ők is szeretnék itt a kis helyük előtt - ahol össze szoktak gyűlni minden kedden -, hogy legyen húsvét előtt egy kis tojásfa készítés. Egyben a polgármesteri hivatalnál lévő kis húsvéti előkészülettel, a pásztorháznál sütéssel, és ebből az apropóból, hogy akkor együtt, egy napon legyen ez. És szeretnénk, ha hagyománnyá maradna minden évben, úgyhogy megpróbáljuk tovább vinni ezt a hagyományt" - szögezte le Dongó Árpádné, a Gyenesdiási Nyugdíjas Klub elnök.

A rendezvény elérte célját: a családok együtt voltak a tavaszias időben és együtt hangolódtak az ünnepre. "Az ünnep jegyében, az ünnepi várakozás jegyében tartjuk ezt az eseményünket, egyfajta ráhangolódásként az ünnepre, és tulajdonképpen a közösségi összefogás jegyében. Ez a másik talán erős pillére ennek a programnak, amely már évek óta megrendezésre kerül. Tulajdonképpen mindenféle korosztályt, mindenféle réteget igyekszünk megszólítani" - mondta el a szervező, a József Attila Művelődési Ház igazgatója, Szabó Zsolt Szilveszter.

A tojásfától azt várják a szervezők, hogy húsvét napjaiban is hirdesse: Gyenesdiáson van ereje a közösségnek.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2022. ápr. 7. csütörtök 17:12 | Rezi-Keszthely
Tojásokkal díszített fákra, bokrokra bukkanhatunk az utak mentén Reziben és Keszthelyen is.
| 2021. már. 29. hétfő 12:09 | Keszthely
Meglepetés húsvéti dekorációkat készítettek a hétvégén keszthelyi önkéntesek.
| 2018. már. 23. péntek 16:52 | Keszthely
Harmadik éve díszítik tojások az iskola udvarán álló egyik fát, amelyre a lakosság dekorációit is várják.
| 2017. ápr. 7. péntek 10:52 | Keszthely
A Csány-Szendrey Általános Iskola udvarán egy nagy fára dísztojásokat akasztanak a gyerekek.
| 2016. már. 25. péntek 08:47 | Keszthely
Civil kezdeményezésre, somogyi minta alapján szépül a fa a tanuszoda előtt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.