Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Tornásztak és táncoltak az idősek
2024. feb. 21. szerda | Keszthely
Tornásztak és táncoltak az idősek
Mozgással, tudással az aktív időskorért címmel szervezett programot a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub. Az egyesület az „Éltet az éveknek” Zala vármegyei szervezet felhívásához csatlakozott az eseménnyel. Az időseknek az Egészségfejlesztési Iroda gyógytornásza tartott előadást és bemutatkozott a Népek tánca tánccsoport.

Rövid és egyszerűen kivitelezhető tornagyakorlatokkal készült az EFI szakembere. Ezeket a mozdulatokat akár naponta többször végezhetik az idősek annak érdekében, hogy átmozgassák a testüket. Sényiné Andorkó Barbara arról beszélt, minden életkorban fontos a mozgás, amelynek prevenciós szerepe is van. Az aktív életmóddal számos betegségség megelőzhető vagy enyhíthetők annak tünetei.

„Az érrendszerre, az anyagcserére, az agyi keringésre, a pszichoszomatikus dolgokra, nagyon sok mindenre jó hatással van. Nagyon sok olyan mozgásforma van, ami itt a városunkban elérhető, amit az időseknek ajánlunk. Van nagyon sok helyen gyógytorna, gerinctorna, jóga, pilates, nordic walking.” - mondta Sényiné Andorkó Barbara, a Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Irodájának gyógytornásza.

Előadásában a gyógytornász az kifejtette, számos kutatás bizonyítja, hogy az agy tevékenységének is jót tesz a mozgás. Olyan betegségeket lehet vele megelőzni, vagy kialakulásukat késleltetni, mint a demencia, az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. Emellett jó hatással van az ízületekre, és a vázizomzatra. Ez utóbbi erősítése időskorban kifejezetten fontos. A programon több mint húsz érdeklődő vett részt.     

„Azért jöttem el, mert eleve ide tartozom, tehát ebbe és a másik klubba, ahonnan itt voltak a vendégek. A mozgás nagyon fontos, és azóta nagyon jól érzem magam, mióta táncolok. Kicsit későn kezdtem, ha előbb tudtam volna, akkor előbb jövök. Nagyon hasznos volt az előadás is, és sok mindent megtudtunk arról, amire választ vár az ember.” - emelte ki egy résztvevő, Horváth Béláné.

A programon bemutatkozott a Népek tánca tánccsoport. Az idősekből verbuválódott együttes több évtizede működik Keszthelyen. Számos rendezvényen fellépnek a térségben, ahol nem csak a hazai, hanem más népek táncait népszerűsítik. A csoport szeretne bővülni és fiatalodni, ezért tartottak nyílt alkalmat, ahol ki lehetett próbálni a lépéseket, és meg lehetett tapasztalni a hangulatot.

„Mozogjunk, örüljünk, hogy az izmainkat kilazíthatjuk, és nálunk a Népek tánca tánccsoportnál ezt bőven megtehetik a hölgyek. Most bevallottan szeretnénk 60-65 éves hölgyeket magunk közé csábítani, mert valamikor tizenhárom évvel ezelőtt én voltam a friss, ropogós tánccsoporttag. A régi-régi öregek, csodáltam őket, hogy hogy tudnak táncolni, most várjuk azokat, akik szívesen csatlakoznának hozzánk.” - tájékoztatott Bajzik Lajosné, a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub titkára.

Az idősek nagy örömmel próbálták ki az egyszerű lépésekből álló koreográfiákat, a gyakorlott táncosok pedig segítették társaikat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Keszthely
24. alkalommal szervezte meg a Mozgásélmény Sportnapot a Magyar Speciális Olimpia Szövetség Keszthelyen.
| 2023. nov. 24. péntek 15:57 | Tapolca
Az eredményekről és a célokról számoltak be az ötödik Aktív Magyarország konferencián.
| 2023. okt. 24. kedd 16:08 | Keszthely
Közös sétára invitálta idén is az érdeklődőket a KESOTE.
| 2023. okt. 4. szerda 13:11 | Hévíz
3. alkalommal szervezték meg a SpinDay maratont Hévízen, a Tófürdő napozóteraszán.
| 2023. szep. 29. péntek 17:44 | Keszthely
Az országos tanévkezdő program keretében minden osztály számot adott számot edzettségéről és tudásáról.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.