Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Pozitívabb a forgatókönyv a vendéglátóknál
2023. feb. 1. szerda | Keszthely, Alsópáhok
Pozitívabb a forgatókönyv a vendéglátóknál
Elmaradt a bezáráscunami a szállodák és éttermek környezetében. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének jelentése szerint egyelőre a pozitívabb forgatókönyv látható, sokkal kevesebb vendéglátó zárta be kapuit eddig, mint amire számítottak. A szervezet úgy látja, hogy kitartóak a szolgáltatók, a turisztikai számok pedig további bizakodásra adnak okot.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége arra számított korábban, hogy a hotelek mintegy 20-25 százaléka zárhat be Magyarországon. Azt gondolták, hogy ezek többsége 2023 első negyedévétől nem fogad vendégeket. A gazdasági és energiaválság ellenére azonban sokkal pozitívabb a kép, a vidéki szállodák 10 százalékénál valósult meg a bezárás. A szövetség a 2022-es év utolsó három hónapját rendkívül sikeresnek értékelte, sok vendég érkezett a szálláshelyekre, leginkább belföldi turisták. Az enyhébb időjárás is kedvezett a vendéglátóknak, így a tervezettnél jóval kevesebb energiát kellett használniuk. A kormány is segítette a szállásadókat, egyrészt a márciusig igényelhető hozzájárulással, másrészt azzal, hogy az első három hónapban nem kell turisztikai hozzájárulást fizetni. Ezzel az árbevétel nettó 4 százaléka marad a szállodáknál, amivel kompenzálni tudják a megnövekedett árakat. Pozitívum az is, hogy a keresletben sem valósult meg a visszaesés.(

„Belföld tekintetében egyelőre úgy tűnik – és ezt nagyon óvatosan mondom, mert nagyon szeretném ezt még február végén is kijelenteni – hogy nem tűnik oly mértékűnek a visszaesés, mint amivel mi számoltunk. Van visszaesés, ez olyan 4-5%, hogy itt egyeztettünk nagyjából a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez viszont lényegesen jobb, mint ami a mi elképzelésünk volt. Én magam is minimum 15%-os visszaeséssel számoltam. És mindig el szoktam mondani, hogy a Jó Isten azért nem csak sújt, hanem segít is bennünket.” - ismertette Baldauf Csaba a szövetség tiszteletbeli elnöke.

Az éttermek azonban nem ilyen szerencsések, országosan többen zártak be az elmúlt időszakban a megemelkedett költségek miatt. Sokaknak kellett emelni az árakon, azonban sokkal óvatosabban nyúlnak ehhez az éttermek. Különböző praktikákkal csökkentik a kiadásokat, többek között egyesek előnyben részesítik a környékbeli termelők áruit.

„A nehézségekből megpróbálunk előnyt kovácsolni. Tehát a drága gáz helyett fával fűtünk, ez olcsóbb és ugyanakkor kellemesebb látvány a vendégeink számára. El fogunk kezdeni fűszernövényeket termeszteni, amelyek szintén olcsóbbak, mintha beszereznénk őket. Ugyanakkor a velük való főzés sokkal magasabb ízélményt szerez a vendégeknek.” - osztotta meg Zsiga Zsolt étteremtulajdonos.

A szövetség szerint az áremelkedések miatt már a kereskedelemben is látható a visszaesés, így a belföldi fogyasztásnál is előfordulhat ez. Az éttermek azonban próbálnak kitartani addig, amíg csak tudnak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 28. péntek 19:15 | Keszthely
A Keszthelyi Kórház körzetébe tartozó települések lakóit Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Ajkán, Kaposváron és Veszprémben fogadják.
| 2024. jún. 28. péntek 19:15 | Keszthely
Csak egy magyarázat fogadható el, aminek eredményeként Keszthelyen a jövőben is működni fog a szülészet - szögezi le az országgyűlési képviselő.
| 2023. máj. 2. kedd 17:16 | Keszthely
A kisposták bezárásával kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót a Demokratikus Koalíció.
| 2022. dec. 15. csütörtök 17:18 | Keszthely
December 15-el a dolgozók átköltöznek a Kossuth Lajos utcai épületbe.
| 2022. dec. 15. csütörtök 16:09 | Keszthely
Várhatóan márciusban nyit ki újra az épület.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.