Az első standnál kóstolóra várták az érdeklődőket. Kolbász, szalonna, sonka, lépesméz és szörp is csábította a látogatókat. Ezekből a soron található árusoknál vásárolni is lehetett. Volt, ahol különböző mézek és levendulás termékek sorakoztak, melyek iránt mindig nagy az érdeklődés.
„30 éve foglalkozik a családunk méhészettel, kizárólag családi erővel dolgozunk. 300 család méhe van az állományunkban. Maga a gazdaság pár évvel ezelőtt kiegészült levendulaültetvénnyel. Körülbelül 500 tő levendulánk van, amiből szintén termékeket készítünk.” - mondta el Nagy-Kondákor Zsófia a Németh Családi Gazdaság tagja.
Virághagymák, kézzel készített díszek, használati tárgyak is voltak a kínálatban. Hácskó Imréné több évtizede foglalkozik a zalai hetési háziszőttessel. Király Zsiga-díjas népi iparművész. A program keretein belül vele is találkozhatnak az érdeklődők.
„Nagyon szeretem csinálni, szívvel-lélekkel és nagyon örülök, amikor egy-egy vásárló visszajelzi azt, hogy tetszettek a dolgaim. És még elmondanám azt, hogy talán a világ összes országába eljutottak a szőtteseim.”
A rendezvényen köszöntőt mondott Nagy Bálint államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a Minden ízében Zala című projektet igyekeznek minél jobban népszerűsíteni a régióban. Keszthely volt a harmadik állomása a rendezvénysorozatnak. A program a vármegyei önkormányzat foglalkoztatási pályázatának egy része.
„Az előző ciklusban egy felületet hoztunk létre. Úgymond hálózatba szerveztük a helyi termékkel foglalkozókat. A mostaniban pedig több állomáson is megjelenő népszerűsítő kampánnyal próbáljuk őket segíteni, ahol kiállíthatnak, ahol találkozhatnak természetesen a fogyasztókkal és reményeink szerint megfelelő forgalmuk is lesz.”
Dr. Tóth Gergely polgármester elmondta, a piac a város szempontjából is nagyon lényeges közösségi tér, felújítása a Top Plusz pályázatok között is szerepel. A fenntarthatóság fontosságára is felhívta a figyelmet. Kiemelte, amellett, hogy a helyi termékekkel egészségesebb élelmiszerekhez jutunk, a környezetet is óvjuk.
„Vissza lehet hozni a tojásos dobozokat, de az ilyen puha műanyagdobozokat is. Ezeket el lehet kulturáltan mosni, lehet belel újra szedret, epret rakni. Illetve a legfontosabb az lenne, hogy ezeket az egyszer eldobható zacskókat minimalizáljuk. Hogyha azokat, amik tiszták, elhozzuk, újra almát rakunk bele, vagy olyan gyümölcsöt, ami nem szennyezi össze, akkor azt hiszem, hogy nagyon jót teszünk a környezetnek.”
A Minden ízében Zala kézműveseit a program honlapján és közösségi oldalán is megtalálják a vásárlók. A rendezvénysorozat szeptember 13-án Lentiben folytatódik.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV