Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Célkeresztben a biztonsági öv
2023. feb. 17. péntek | Keszthely
Célkeresztben a biztonsági öv
A passzív biztonsági eszközöket ellenőrizték egy héten keresztül az európai rendőrök. A ROADPOL akciójában a biztonsági övek, a gyermekülések és a bukósisakok szabályos használatát nézték az egyenruhások. Fontos felhívni a figyelmet a baleset-megelőzésre, még mindig sok a szabálytalanul közlekedő az utakon.

Folyamatosan pásztázták a rendőrök a gépjárművezetőket, hogy be vannak-e kötve. Aki nem használta a biztonsági övet, azonnal megállították. A szabályok szerint ugyanis nem csak a sofőr, hanem az utasok is kötelesek bekötni magukat, ellenkező esetben bírságolhatóak. Ez lakóterületen belül 10 ezer forintjába kerül annak, aki nem használta az eszközt. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ezek használata nem csak, hogy kötelező, hanem bizonyos esetekben életet is menthetnek. A felmérések szerint a balesteknél 50-60%-kal javulhatnak a túlélési esélyek, ha be van kapcsolva az öv.

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a biztonsági öv használata azért is fontos a járművezetők, illetőleg az utasok vonatkozásában is, mert egy esetleges balesetnél nem mindegy az, hogy a járművezető, az utas milyen mértékben sérül. De lehet, hogy éppen a biztonsági öv fogja megmenteni attól, hogy személyi sérülést szenvedjen.” - ismertette Riba Krisztián osztályvezető-helyettes.

A statisztikák azt mutatják, hogy az autóból kirepülő emberek 75%-a veszti életét, vagy nagyon súlyos – esetenként – maradandó sérüléseket szenved. Pénteken a lakóterületen belül található utakon ellenőriztek az egyenruhások. Több esetben kellett megállítaniuk az autósokat. A rendőrség tapasztalatai szerint a városon kívül, illetve a gyorsforgalmi utakon sokkal nagyobb számban használják a biztonsági berendezést az utazók.

„Az a tapasztalat ilyenkor, hogy csak ideugrok, csak a boltba megyek, csak egy utcát megyek odébb és ilyenkor az állampolgárok mindig elfelejtik az övet bekötni, mert csak idemegyek, odamegyek. Illetve az öv mellett még több jogsértést is tapasztaltunk. Volt, hogy gyalogátkelőnél nem álltak meg a gyalogosnak. Illetve a mobiltelefon használat még mindig divat.” - osztotta meg Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az elmúlt napokban tavasziasabb lett az idő, reggelente még mindig fagy. A téli útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni, így elkerülhetőek a balesetek. Arra is figyelmeztetnek, hogy több szerencsétlenség megelőzhető lett volna, ha a járművek szélvédőjéről teljesen lekaparják a jeget a sofőrök. Sokan ugyanis még mindig csak egy kis részt takarítanak le, így azonban nem látható minden esetleges akadály.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. már. 14. csütörtök 19:15 | Keszthely
Ezen a héten zajlik a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése Európa-szerte.
| 2022. aug. 16. kedd 17:43 | Gyenesdiás/Keszthely
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
| 2022. júl. 20. szerda 16:49 | Magyarország
Ismét egyhetes európai összehangolt közlekedésrendészeti akciót szervezett a rendőrség.
| 2022. feb. 8. kedd 17:28 | Keszthely
Az európai összehangolt közlekedésrendészeti akció célja elsősorban a balesetek megelőzése.
| 2021. okt. 12. kedd 16:39 | Keszthely
A járművek műszaki állapotát, a pihenőidő betartását és a rakományt is vizsgálják az egyenruhások.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.